- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Задатак – одбрана: Русија и Белорусија почињу формирање заједничке регионалне групације

© Војска СрбијеВојна вежба "Словенско братство 2016"
Војна вежба Словенско братство 2016 - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Пратите нас
Минск и Москва распоређују регионалну групацију снага чију ће основу чинити белоруска војска по саставу мирнодопског времена и засебне руске војне формације, саопштио је заменик начелника Генералштаба оружаних снага Белорусије Виктор Тумар.

„У циљу осигуравања паритета у области војне безбедности и одржавања мира у Белорусији донета је одлука да се на нашој територији формира регионална групација снага. Њену основу ће чинити Оружане снаге Белорусије по саставу мирнодопског времена, као и засебне војне формације Русије“, наводи се у саопштењу Тумара, објављеном на Телеграму белоруског Министарства одбране.

Према његовим речима, „наредних дана ће на територију Белорусије почети да пристижу руске снаге“ које ће чинити ту регионалну групацију.
Тумар је прецизирао да ће регионална групација снага Савезне државе Русије и Белорусије извршавати одбрамбене задатке.
„Тренутно се одлука о формирању регионалне групације снага реализује у интересима јачања заштите и одбране државне границе Белорусије у циљу смањења војне активности у областима које граниче са нама“, прецизирао је он.
Истовремено је истакао да ситуација код граница Белорусије указује на растућу претњу по безбедност Савезне државе Русије и Белорусије и „захтева доношење хитних мера“.
Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да је отварање од стране Кијева фронта против Белорусије сумануто са војног становишта, али да је процес покренут и да Украјину на то подстиче Запад. Он је такође изјавио да НАТО и бројне европске земље разматрају варијанте могуће агресије против Белорусије.
Лукашенко је објавио да су се Минск и Москва због заоштравања ситуације на западним границама Савезне државе договорили о распоређивању регионалне војне јединице две земље.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
РУСИЈА
Лукашенко: Ситуација око Белорусије – веома опасна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала