- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Маск тврди: Русија покушава да уништи „Старлинк“ у Украјини

© Фото : Youtube/ViralVideoLab/PrintscreenСтарлинк сателити Илона Маска
Старлинк сателити Илона Маска - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
Пратите нас
Амерички предузетник Илон Маск изјавио је да Русија покушава да уништи систем сателитског интернета „Старлинк“ у Украјини.

„'Старлинк' је једини комуникациони систем који још увек функционише на фронту – сви остали су мртви. Русија активно покушава да убије 'Старлинк'. Да би га заштитила, 'СпејсЕкс' је преусмерила огромне ресурсе на одбрану. Упркос томе, 'Старлинк' и даље може да нестане“, написао је Маск на Твитеру.

Раније је Маск потврдио је да „СпејсЕкс“ више не може да плаћа одржавање сателитског система „Старлинк“ у Украјини. Амерички медији су писали да компанија „СпејсЕкс“ тражи од Пентагона да покрије трошкове. До сада је Украјини предато око 20.000 терминала „Старлинк“. Маск је раније саопштио да су операције повезане са тим коштале „СпејсЕкс“ 80 милиона долара, а до краја године расходи ће премашити 100 милиона долара.
Пентагон је саопштио да преговара са компанијом америчког милијардера о сателитском интернету „Старлинк“ у Украјини и сматра да је неопходно да локална војска и даље има приступ средствима свемирске комуникације.
Министар дигиталне трансформације Украјине Михаил Фјодоров крајем фебруара је затражио од Маска да снабде Украјину станицама „Старлинк“ и да јој омогући приступ сателитском интернету. Наредног дана Маск је саопштио да „Старлинк“ сада функционише на територији Украјине.
Бивши директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин раније је на „Телеграму“ поручио Маску да ће „морати да одговара“ за снабдевање украјинских снага војним средствима за комуникацију. Рогозин је констатовао да је Маск на тај начин умешан у снабдевање украјинских снага.
Основатель компаний Tesla и SpaceX Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
СВЕТ
Илон Маск објаснио зашто је укинут бесплатни сателитски систем Старлинк за Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала