- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Илон Маск објаснио зашто је укинут бесплатни сателитски систем Старлинк за Украјину

© AFP 2023 / Britta PedersenОснователь компаний Tesla и SpaceX Илон Маск
Основатель компаний Tesla и SpaceX Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
Пратите нас
У објашњењу због чега је компанија СпејсЕкс укинула бесплатне услуге сателитског система Старлинк за Украјину, милијардер Илон Маск наглашава да је само следио упутства које му је дао озлоглашени украјински дипломата.
Маск, који је извршни директор СпејсЕкса потврдио је новинару Кијев поста да његова компанија више неће дозвољавати да украјинска воска бесплатно користи сателитски систем Старлинк, а све због изјаве контроверзног украјинског дипломате, доскорашњег представника кијевског режима у Берлину, Андреја Мелника.
Мелник се прошле недеље обрушио на Маска због мировног плана за Украјину који је милијардер предложио – да Украјина уступи Русији део територије и постане неутрална држава.
„Fu** off“, опсовао је Мелник тада Маска на Твитеру, а касније је додао да је његова порука „веома дипломатска“.
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
СВЕТ
У Одеси прелепљен билборд са Масковим ликом /видео/
Неколико дана касније, према писању Фајненшел тајмса, украјинске трупе почеле су да имају проблеме са приступом Старлинку, док је Си Ен Ен објавио писмо СпејсЕкса америчком министарству одбране у коме компанија тражи од Пентагона да покрије трошкове рада Старлинка у Украјини. Компанија више није „у позицији да даље донира терминале Украјини, нити да финансира постојеће терминале на неодређено време“, наводи се у документу, преноси РТ. Према Масковим речима, његова компанија до сада је пружила бесплатних услуга Украјини у износу од осамдесет милиона долара.
Објашњавајући разлоге због којих СпејсЕкс престаје да учествује у пружању бесплатних услуга кијевском режиму, Маск је навео Мелникове речи као разлог: „Само пратимо његову препоруку“, написао је он на Твитеру, уз емоџи који означава човека који слеже раменима.
Мелник иначе има дугу историју контроверзних изјава, укључујући и ону у којој је немачког канцелара Олафа Шолца назвао „увређеном кобасицом“.
Шеф кијевског режима Владимир Зеленски опозвао је Мелника са места амбасадора у Немачкој још у јулу, али било је потребно да прође одређено време док му није пронађена замена, тако да је прошли петак био послкедњи Мелников радни дан у украјинској амбасади у Берлину. Повод за Мелниково повлачење био је интервју у коме је овај негирао да су украјински националисти током Другог светског рата вршили етничка чишћења и геноцид над Јеврејима и Пољацима.
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
РУСИЈА
Бела кућа: Маск не представља америчке власти када говори о Украјини
На мети најновијих излива Мелниковог беса, поред Маска, нашли су се и немачки политичари, који су се усудили да се запитају зашто његов син није у рову, већ мирно студира у Берлину.
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
РУСИЈА
Илон Маск: Ја сам љубитељ Украјине, али нисам љубитељ трећег светског рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала