- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Патријарх Порфирије у Вуковару: На овим просторима људи имају више сличног него разлика /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх српски Порфирије
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије стигао је у Вуковар, где је у Саборном храму поручио да на тим просторима живе људи који имају неупоредиво више сличног него разлика.
„На овим просторима, не само у Вуковару, него и много шире са свих могућих страна граница живе људи који имају неупоредиво више сличног међу собом него што су разлике међу њима, а најсличније, оно што приближава јесте хришћанска вера, Јеванђеље Христово које у својој сржи носи не само речи Христове него самог Христа, који позива све људе, сваког појединца и све народе да сви једно буду“, рекао је патријарх после, њему у част, служене доксологије.
Патријарх је рекао да је испуњен неизмерном радошћу да дође у обновљени храм, порушен 1991. године, посвећен Светом Николају Чудотворцу, који ће сутра бити освештан.
„Сигуран сам да то није случајно да су наши преци посвете овај храм баш њему, или боље рећи да је сам Свети Николај одлучио да њему буде овде подигнут храм, јер он спаја људе, спаја исток и запад пре свега у духовном смислу, али и север и југ“, казао је патријарх Порфирије.
У тај храм, како је навео, долазиће народ да се учи речи Христовој и његовим заповестима које се могу сажети у заповест о љубави.
„То је постала реч која се лако употребљава, али реч Христова која нас позива на љубав, на жртву, самопреиспитивање и на то да учинимо све што је до нас да будемо деца Божја, да испунимо оно што Бог од нас хоће — да научимо да су пред Богом сви људи исти“, казао је, између осталог, патријарх Порфирије.
Патријарха је по доласку, испред Саборног храма, дочекао епископ осечкопољски и барањски Херувим са више архијереја, свештенством, монаштвом и верницима Вуковара и околине, саопштила је Српска православна црква.
У недељу, у 9 часова, биће служена света литургија са чином освећења храма. Патријарх Порфирије ће потом освештати Српски дом у Вуковару.
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
РЕГИОН
Бура у Хрватској због посете патријарха Порфирија Вуковару
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала