- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Сензационално откриће: Шимпанзе користе креме од инсеката да би се излечиле

CC0 / Pixabay / шимпанзе
шимпанзе - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
Пратите нас
Истраживачи који проучавају примате у националном парку Лоанго у Габону имали су прилике да забележе бројна невероватна открића када су у питању далеки рођаци човека.
На ивици саване, грмови рода Syzygium тренутно рађају плодове. Ово доводи шимпанзу Пандија у екстазу. Док трчи ка жбуњу овај алфа мужјак нестрпљиво бере бобице и ставља их халапљиво у уста. Његов млађи брат Цезар следи пример. Сажвакана пулпа им боји усне у плаво. Док је Панди још увек заузет бобицама, Цезар је открио још један извор хране који расте у савани - икако. Ужурбано сакупља што више његових плодова. Нешто ставља у уста, а остало носи у рукама док се гега на две ноге према ивици шуме где ће их појести на миру.

Сензација - примати се сами лече

Национални парк Лоанго у Габону је огромно заштићено подручје на западној обали Африке. Представља рај - на више од 1.500 квадратних километара може се наћи неколико различитих типова станишта: прашуме, лагуне, мочваре, саване, кишне шуме, поплавне равнице и шуме мангрова. Ово богатство станишта изазвало је експлозију биодиверзитета.
Истраживач са Универзитета у Оснабрику Тобаја Дешнер и његова супруга и шеф истраживачке групе за компаративну когнитивну биологију на Институту за когнитивне науке Универзитета у Оснабрику Симона Пика, предводе пројекат „Озоуга шимпанзе“ у сарадњи са Габонским националним парком. Истраживачки тим већ пет година прикупља податке о понашању примата. За ово време снимили су невероватне сцене - попут оних у којима шимпанзе нападају, убијају и једу младе шумске гориле, али и користе алате помоћу којих сакупљају мед у подземним пчелињим гнездима.
Међутим, највеће изненађење је изазвало откриће да шимпанзе у Лоангу лече своје и ране чланова из групе уз помоћ инсеката. Ова врста самоизлечења је раније била научницима непозната код животиња, стога не чуди да је изазвла узбуђење у свету приматологије.

Крема од буба

Следећег јутра истраживачи посматрају шимпанзе док брижљиво чисте своје крзно - радња којом животиње доказују једна другој своју наклоност. У центру пажње је повређени Тео који прави дуже паузе, јер има велику отворену рану на бутини.
Док му истраживачи прилазе, по изразу његовог лица виде да га мучи повређена нога. Далеко од осталих мајмуна, решио је да се сам позабави проблемом. Прстима прегледа рану. Очи му лутају по околном растињу и делује као да нешто тражи. Теова десна рука муњевитом брзином посеже за нечим у жбуњу и хвата инсекта, можда муву. Ставља животињу у уста и лагано је гњечи. Затим добијену кашу пажљиво наноси на своју рану, нежно прелазећи преко ње врховима прстију.
Још увек није јасно које инсекте шимпанзе користе за своје мелеме и какво знање оне имају о њима. Уколико се у инсектима крију супстанце са антибиотским или аналгетичким дејствима - да ли то значи да њихова примена има лековито дејство? Пошто и људи често раде сличне ствари за које претпостављају да ће их учинити здравим - иако за то нема научних доказа, ово представља још једну заједничку особину с људима најближим живим рођацима, пренела је „Национална географија“.
Шимпанза - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шимпанзе за комуникацију не користе језик, већ нешто много комплексније
Maјмунчић - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Мамини синови: Научници открили фасцинантне сличности шимпанзи и људи
Шимпанзa - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Научници забринути због новооткривене бактерије која убија шимпанзе – може да пређе на људе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала