- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Жена која је лијечила митрополита Амфилохија могла би на чело Подгорице

© Фото : Уступио Спутњику изборни штаб Јелене Борвинић Бојовић Докторка Јелена Борвинић Бојовић
Докторка Јелена Борвинић Бојовић  - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
Пратите нас
Ако коалиција окупљена око Демократског фронта оствари добар резултат на предстојећим локалним изборима 23. Октобра, могло би се десити да докторка Јелена Боровинић Бојовић постане прва жена градоначелник Подгорице.
У коалицији у којој су Нова српска демократија, Демократска народна партија, Покрет за промјене, Права Црна Гора, Слободна Црна Гора и Југословенска комунистичка партија одлучили су да докторка Јелена Бојовић Боровинић буде њихов кандидат за градоначелника Главног града Црне Горе. Докторка Боровинић Бојовић широј јавности постала је позната када је лијечила митрополита Амфилохија од вируса корона, а била је и министар здравља у Влади Здравка Кривокапића.
У интервју за Спутњик Јелена Боровинић Бојовићева говори о томе шта види као кључне проблеме Подгорице и који ће бити њени први потези, уколико побједи у трци за градоначелника.
Да ли је дошло време да Подгорица добије прву жену градоначелника?
– Грађанке и грађани Подгорице дуже од три деценије живе у граду који је растурен владавином корумпиране ДПС елите. Ко може боље средити и рашчистити хаос у Подгорици од некога ко је рођен у овом граду и ко се увијек у њега враћао после завршених школа? Ко може боље очистити нашу кућу од жене која воли Подгорицу? Зато знам да је вријеме за промјене дошло и да ћу те промјене у нашој Подгорици водити са мојим тимом вриједних, посвећених и образованих људи.
Шта ће бити Ваши први потези као градоначелника Подгорице?
– Када прође зима, увек радите велико чишћење куће и тада прво што морате да урадите је да разговарате и да се договорите са укућанима ко шта ради. Подгорица је наша кућа и прво што ћемо урадити је да почнемо да разговарамо и да се договарамо, за разлику од ДПС елите коју није било брига за све нас који у овом граду живимо. Зато ћемо одмах успоставити дан отворених врата гдје ћу једном недељно разговарати са свим људима о проблемима, и још више о предлозима како да живимо љепше, боље и сигурно у нашој Подгорици.
Затим крећемо у рашчишћавање хаоса у нашем граду. Инфраструктурни проблеми, свакодневни саобраћајни колапс, подршка и помоћ за све људе којима је она потребна, стварање услова да млади имају фер шансу за добар посао и одличну плату, озелењавање Подгорице - много је посла пред нама и зато морамо одмах да се бацимо на посао.
Шта су главни проблеми Подгорице?
– Више бих волела да причам о проблемима које имају људи у нашем граду. Подгорица је диван град, али у њему није лијепо, а ни безбедно живјети. ДПС елита је радила само у свом интересу и у интересу својих тајкуна. Никада их није било брига за потребе нас, грађанки и грађана који овдје живимо и радимо. Зашто би им пало на памет да рјешавају проблем канализације коју нема пола Подгорице када они и не знају за тај проблем. Или зашто би уопште знали значај јавног превоза, или за проблем паркирања када имају своје лимузине и возаче? Подгорица је једини главни град у Европи који нема функционалан јавни превоз.
Град је бетониран, сив, дехуманизован и то је су све резултати рада ДПС елите која поново покушава да превари поносне и часне људе овог града. ДПС елита крије своје име, стиди се претходних градоначелника и свог предсједника. Њих је у ствари срамота себе самих.
Наша је обавеза да рашчистимо хаос и кренемо да стварамо нашу Подгорицу у којој је лијепо, угодно и безбиједно живети.
Подгорица је доживела грађевински бум, али како сачувати дух града?
– Није само Подгорица доживјела грађевински бум, већ и све европске престонице. Разлика је у томе што се у другим градовима размишља о будућности, а не о личним и интересима ДПС тајкуна. Не градите читав кварт ако немате план да тај кварт мора да има воду, канализацију, паркове, школу, паркинг, вртић, дом здравља… али не само за тај један кварт, већ морате да планирате 50 година унапријед. А то значи капацитети водоводне и канализационе мреже довољни за наредних 50 година, паркинзи за још више аутомобила; улице, вртићи, паркови за наредних 50 година. Умјесто да само направите кварт и прикључите га на постојећу инфраструктуру без икаквих пратећих неопходних садржаја.
Ми ћемо да разговарамо и да се договарамо са грађанкама и грађанима Подгорице. Успоставићемо институцију „грађанског одлучивања“ како би сви имали прилику да одлучују о изградњи и уређењу нашег града. За сваки пројекат, за свако трошење новца из буџета. Уз то ће представници грађана обавезно бити чланови комисија за јавне набавке за радове у њиховим мјесним заједницама. То је наш план како да развијамо Подгорицу и како у исто време да сачувамо дух града који толико волимо.
Шта треба да урадимо да добијемо уређен и европски град?
– Уређен и европски град чине људи. Ми, из велике коалиције Демократски фронт – За будућност Подгорице имамо план за преузимање одговорности за стварање лијепог, безбрижног и сигурног живота у Подгорици.
Наша је обавеза да формирамо „Наш социјални фонд“. Тако ћемо стварати безбрижан и сигурнији живот за све људе којима су помоћ и подршка хитно потребни. Бринућемо и пружати подршку за дјецу самохраних родитеља, за пензионере и за све људе којима су помоћ и подршка потребни.
Наша је обавеза да прво рашчистимо хаос, а затим да организујемо безбједан и брз саобраћај у цијелој Подгорици. Имамо план организације безбједних и брзих раскрсница и план за изградњу подземних и надземних гаража. Знамо како да бициклистичке стазе постану безбједне и да освијетлимо тротоаре и пјешачке стазе.
Наша је обавеза да разговарамо и да се договарамо. Уводимо институцију грађанског на нивоу мјесних заједница. Тако ћемо ми, грађанке и грађани Подгорице одлучивати како се троши наш новац од пореза у свакој мјесној заједници, уз обавезно учешће изабраних комшија у комисијама за јавне набавке за све радове у комшилуку.
Наша је обавеза да разговарамо и да се договарамо. Уводимо правило обавезног одговора за све политичаре у Подгорици за 48 сати, без обзира да ли је викенд, нерадни дан или празник.
Наша је обавеза ново знање и одличан посао за све у Подгорици. Обезбиједићемо едукацију и тренинге за све новозапослене. То је градска подршка за инвеститоре који ће запошљавати едуковане раднике и за грађанке и грађане који ће имати одличан и добро плаћен посао.
Наша је обавеза да Подгорица постане зелена од дрвећа и паркова. Увешћемо обавезу инвеститорима да за сваких 100 квадрата изградње имају обавезу садње једног дрвета не млађег од 10 година. Све одлуке о парковима и дјечијим игралиштима доносићемо кроз институцију грађанског одлучивања уз обавезно учешће изабраних комшија у комисијама за јавне набавке.
Ово је наш план како да Подгорица постане леп, безбрижан и сигуран град за све људе.
Предизборни плакати и штандови на улицама „Подгорице“ - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
РЕГИОН
Црна Гора у малом: Избори за Подгорицу важни као парламентарни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала