Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Неспорно је да ће СНС и СПС чинити и нову владу

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
Пратите нас
Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да је неспорно да ће Српска напредна странка и СПС чинити и нову владу Србије.
Гостујући у емисији „Хит-Твит“ телевизије Пинк, Дачић је казао да су председник СНС-а Александар Вучић и он данас још једном потврдили спремност за стратешком политичком сарадњом.
Дачић је навео да су и Вучић и он задовољни оним што су заједно постигли на многим пољима од 2012.
„Сматрамо и да је интерес Србије да се то настави и у будућем периоду“, казао је Дачић.
Према његовим речима, у овој недељи би требало да буду одржане седнице највиших партијских органа где ће се њихов договор о стратешком партнерству потврдити.

О усклађивању спољне политике са ЕУ

Лидер социјалиста, говорећи о захтеву ЕУ да Србија усклади визну политику са Унијом због повећаног броја миграната, поставио је питање како ЕУ дозвољава да ти мигранти уђу у земље Уније.
Дачић је навео да је за то да ти људи могу без виза да уђу у Србију и додао да ЕУ хоће да казни Србију јер не зна да одради свој посао.
„Треба да поставимо питање ко сноси одговорност за хиљаде миграната који долазе у Србију из ЕУ, преко Бугарске и Грчке. И онда кажу могу до вас, али даље не“, рекао је Дачић и нагласио да нема земље која има хуманији однос према мигрантима од Србије.
Говорећи о усклађивању спољне политике Србије са ЕУ, Дачић је приметио и да су чланице ЕУ повећале трговину са Русијом.
„Не сумњам да сви желимо да будемо део ЕУ, али када су из Лондона ишли у Бриселу, увек су говорили идемо да бранимо интересе Велике Британије. И ми идемо да бранимо интересе Србије“, казао је Дачић и додао:
„Да ли ћемо да уведемо санкције Русији није питање за ЕУ, него за нас, а наш одговор треба да буде у складу са нашим интересом“.
Указао је да је та тема вештачка за Србију и оценио да се не расправља о Русији, Украјини, Немачкој..., већ о питању територијалног интегритета.
Дачић је навео да је наш интерес да видимо и колико можемо да наставимо свој пут ка ЕУ, истичући да ће спољна политика бити усклађена оног тренутка када постанемо чланица.
„Албанија има 100 одсто усклађеност и није могла да добије отварање преговора. Хоћемо ли ми да кажемо да Косово треба да уђе у УН? Јел нам не треба да тражимо помоћ од Русије, Кине, Индонезије? Ако не треба, увешћемо свима санкције“, навео је лидер социјалиста, пренео је Танјуг.
Вучић и Дачић - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
СРБИЈА
Вучић и Дачић договорили стратешку сарадњу странака
Шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре и председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
СРБИЈА
Вучић о извештају ЕК: Назадовали смо у једној области, а напредак би био да осуђујемо Русе сваки дан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала