- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Почео конгрес КП Кине, Си поручио да кинески народ одлучује о тајванском питању /видео, фото/

© Sputnik / СпутњикКонгрес КП Кине
Конгрес КП Кине - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
Пратите нас
У Пекингу је почео 20. конгрес владајуће Комунистичке партије Кине, а очекује се да ће кинески председник Си Ђинпинг бити трећи пут изабран на место генералног секретара партије са петогодишњим мандатом, што је пре тога успело само Мао Цетунгу.
Председник Кине Си Ђинпинг изјавио је да је на кинеском народу да одлучи о тајванском питању и да се Кина никада неће одрећи права да користи силу, али је и истакао да ће тежити мирољубивом решењу проблема.
Си је то рекао у Пекингу, на почетку 20. Државног конгрес Комунистичке партије Кине у Великој дворани народа, где присуству водећи кинески државни званичници и око 2.300 делегата, наводи агенција Синхуа.
© AFP 2023 / NOEL CELISКинески председник Си Ђинпинг, у друштву бившег председника Ху Ђинтаа долази на отварање 20. конгреса Комунистичке партије Кине (КПК).
Кинески председник Си Ђинпинг, у друштву бившег председника Ху Ђинтаа долази на отварање 20. конгреса Комунистичке партије Кине (КПК). - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
Кинески председник Си Ђинпинг, у друштву бившег председника Ху Ђинтаа долази на отварање 20. конгреса Комунистичке партије Кине (КПК).
Конгрес КПК се одржава једном у пет година и очекује се да ће актуелни лидер Си трећи пут добити петогодишњи мандат.
"Пекинг је увек поштовао, пазио и радио на добробити тајванског народа, био је посвећен развијању економске и културне размене преко Тајванског мореуза. Питање Тајвана је наше унутрашње питање и на кинеском народу је да одлучи. Тежимо мирном поновном уједињењу, али никада нећемо обећати да ћемо се одрећи употребе силе. Нећемо допустити мешање стране силе и деловање веома малог дела становника који су за тајванску независност, наспрам мишљења већине народа Тајвана", поручио је Си.
"Кина мора да охрабри Хонгконг, којим владају патриоте, и Кина ће подржати Хонгконг у уједињењу са главном територијом наше земље. ''Једна држава, два система'' је најбољи модел за Хонгконг и на томе се мора радити на дуже стазе", казао је Си.
Он је поручио да ће Кина убрзати прављење војске светске класе и ојачати капацитете за одбрану.
"Такође, убрзаћемо стварање новог развојног обрасца земље и тежити највишим стандардима у свим областима. Како бисмо изградили модерну социјалистичку државу у свим погледима, морамо, пре свега, да поставимо високе стандарде", казао је Си.

Си: Више него икада је потребно оснажити везе са Северном Корејом

Кинески председник Си Ðинпинг је у писму севернокорејском лидеру Киму Џонгу Уну рекао да је више него икада важно да Пекинг и Пјонгјанг ојачају комуникацију, јединство и сарадњу, саопштили су данас севернокорејски државни медији.
Сијево писмо је одговор на честитке које му је претходно Ким послао због 20. конгреса Комунистичке партије Кине, који је почео данас, пренео је Ројтерс.
Си је изразио спремност да се оснаже односи између Кине и Северне Кореје и да тако "допринесе већој срећи оба народа, миру и стабилности у региону, али и остатку света", истакла је севернокорејска новинска агенција КЦНА.
Северна Кореја је у последње време обавила низ ракетних тестова, након чега је Јужна Кореја одржала велике војне вежбе са Америком.
Упитан да прокоментарише ситуацију између Пјонгјанга и Сеула, портпарол кинеског министарства Мао Нинг позвао је све стране да спрече ескалацију ситуације и да раде на томе да се створе услови да се настави дијалог.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала