- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници у оклопном транспортеру БТР-82А у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Експлозије у Николајеву, гори складиште горива

Пратите нас
У току је руска специјална војна операција у Украјини, 235. дан. Руска војска одбила покушај офанзиве у Херсонској области, у бериславском правцу. Зеленски признао да су украјинске снаге у тешкој ситуацији у ДНР и ЛНР, нарочито код Артјомовска. У Кијеву и три области Украјине у недељу ујутру проглашена ваздушна опасност.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:33 16.10.2022
Зеленски је такође рекао да постоје ограничења у испорукама електричне енергије у низу украјинских градова.
Зеленски је такође позвао Украјинце да смање потрошњу струје у периоду од 17 до 23 часа.
Он је рекао и да постоје ограничења у испорукама електричне енергије у низу украјинских градова.
Украјински лидер је такође позвао Украјинце да смање потрошњу струје у периоду од 17 до 23 часа.
22:30 16.10.2022
Оружане снаге Украјине воде „веома тешке борбе“ код Соледара и Бахмута, саопштио је украјински председник Владимир Зеленски на свом каналу на Телеграму.
„Кључна жаришта у Донбасу су Соледар и Бахмут, тамо се настављају веома тешке борбе“, рекао је Зеленски у видео-обраћању.
Председник Украјине је у суботу рекао да су се у околини Артјомовска (Бахмута) у Донбасу војници Оружаних снага Украјине нашли у тешкој ситуацији која се не мења већ неколико дана.
22:24 16.10.2022
22:06 16.10.2022
Поново је објављен сигнал за ваздушну опасност у Черкаској, Кировоградској, Николајевској, Полтавској, Сумској и Дњепропетровској области Украјине и на територији Запорошке области коју привремено контролише Кијев.
21:58 16.10.2022
Украјински медији јављају о експлозијама и пожару у Николајеву.
Како јавља агенција УНИАН, у Николајеву гори складиште горива и мазива.
Медији такође јављају о експлозијама у Одеској и Харковској области.
20:11 16.10.2022
Белорусија је распоредила проширене граничне јединице и мобилне групе територијалне граничне страже да чувају границу са Украјином у условима појачане обавештајне активности на украјинској страни, изјавио је портпарол Државног граничног комитета Белорусије Антон Бичковски.
„У близини наше границе се одржавају разне вежбе. Видимо да се врши оптичко, радарско и радио-техничко извиђање белоруске територије. Наравно, ми адекватно процењујемо ове претње и у циљу реаговања гранична стража појачала је граничне патроле, активно се користе техничка средства заштите границе, ангажоване су мобилне групе територијалних органа граничне службе“, рекао је Бичковски за телевизију „ОНТ“, коментаришући ситуацију на граници са Украјином.
19:33 16.10.2022
Припадници украјинске војске у Запорожју - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
Специјална операција у Украјини
Украјина спрема Запорожју судбину Маријупоља
19:21 16.10.2022
У Валујском округу Белгородске области активирана је противваздушна одбрана.
Без струје је остало село Солоти, саопштио је шеф Валујског градског округа Алексеј Дибов.
18:56 16.10.2022
Израелски министар за дијаспору Нахман Шај - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
Специјална операција у Украјини
Израелски министар: Тел Авив треба да пружи војну помоћ Украјини
16:56 16.10.2022
Завршени преговори представника УН и Русије о прехрамбеном споразуму
Преговори заменика министра спољних послова Русије Сергеја Вершињина са замеником генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартином Грифитсом и шефом Конференције УН за трговину и развој Ребеком Гринспен о прехрамбеном споразуму завршени су након 2,5 часова.
Сврха путовања представника УН требало је да буде продужење и проширење прехрамбеног споразума и промовисање извоза руског жита и ђубрива.
16:53 16.10.2022
Запорошка област: Украјинска војска променила план за заузимање Запорошке нуклеарке
Украјинска војска променила је план за заузимање Запорошке нуклеарне електране, изабравши као место за офанзиву на Дњепар – западни део Каховског акумулационог језера, рекао је члан главног савета Запорошке области Владимир Рогов.
„Раније су кијевске власти више пута покушавале да изврше офанзиву на Дњепар у правцу северног и североисточног дела Каховског акумулационог језера из Никопоља, Марганца и Биленке. Међутим сада, када су схватили колико ниједан покушај нема никакву перспективу, па су променили план и усмерили снаге на западни, северозападни и југозападни део акумулационог језера низ Дњепар“, рекао је Спутњику Рогов.
Према његовим речима, украјинска војска је усредсредила снаге у рејон села Золота Балка, Оскоровка у Херсонској области и Покровско у Дњепропетровској области. Рогов је додао и да је тамо примећен велики број брзих глисера и војника.
14:30 16.10.2022
Гроси: Нико не жели нуклеарну катастрофу
Нико не жели нуклеарну катастрофу, изјавио је генерални директо Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси, осврћући се на разговор с председником Русије Владимиром Путином у Санкт Петербургу.
„Нико не жели нуклеарну катастрофу, нико“, рекао је Гроси у разговору с новинаром Павлом Зарубином на телевизији „Русија 1“.
14:19 16.10.2022
У Белорусију почела да стиже авијација из Русије
У Белорусију је из Русије почела да стиже авијациона техника регионалне групације војске Савезне државе, саопштило је у недељу Министарство одбране Белорусије.
„У Републику Белорусију из Руске Федерације почео је да пристиже авијациони чинилац регионалне војне групације“, наведено је на Телеграм каналу Министарства одбране Белорусије.
14:16 16.10.2022
У Москви почели преговори представника Русије и УН о "прехрамбеном споразуму"
У Москви су почели преговори представника Русије и Уједињених нација о "прехрамбеном споразуму", саопштено је из Министарства иностраних послова Русије.
Раније је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик рекао да ће заменик генералног секретара за хуманитарна питања Мартин Грифитс и шеф Конференције УН за трговину и развој Ребека Гринспан у недељу допутовати у Москву.
Циљ њихове посете је настављање и проширење „прехрамбеног споразума“ и допринос извозу руског жита и ђубрива, рекао је Дижарик.
Представници УН разговарају са замеником руске дипломатије Сергејом Вершинином.
„Прехрамбени споразум“ потписали су 22. јула у Истанбулу представници Русије, Украјине, Турске и УН, како би се решио проблем испорука украјинског и руског жита и ђубрива на светско тржиште.
14:15 16.10.2022
Складиште муниције Оружаних снага Украјине  - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
Специјална операција у Украјини
Руска војска: У правцу Николајева и Кривог Рога ликвидирано више од 350 украјинских војника
13:46 16.10.2022
Заједничка војна вежба НАТО и Украјине Three swords-2021 - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
Специјална операција у Украјини
Песков: НАТО се де факто увукао у сукоб у Украјини, али то не утиче на циљеве Русије
12:53 16.10.2022
Погранична служба Украјине дневно ухапси до 30 људи, који покушавају да напусте земљу и избегну мобилизацију. Од 24. фебруара је ухапшено око 9,8 хиљада људи, рекао је представник украјинске Пограничне службе Андреј Демченко.
12:30 16.10.2022
Премијер Баварске: ПВО системи требају Немачкој, не само Украјини
Ради заштите немачких градова неопходно је успоставити системе противваздушне одбране IRIS-T SLM, а не само испоручивати их Украјини, изјавио је премијер Баварске Маркус Зодер у интервјуу за „Билд ам зонтаг“.
„Морамо да успоставимо ракетне и противваздушне системе за немачке градове, како бисмо имали потпуни штит над Немачком. Недовољно је само штитити наше партнере, то исто морамо учинити и за нашу сопствену земљу“, рекао је Зодер.
Министар одбране Украјине Алексеј Резников изјавио је раније да ће прве испоруке ракетних комплекса NASAMS од САД и система IRIS-T од Немачке стићи у Украјину у октобру.
11:48 16.10.2022
Ваздушна опасност на територији целе Украјине
Ваздушна опасност проглашена је у недељу готово у свим областима Украјине, преносе локалне војне администрације.
Упозорења на ваздушну опасност и позиве људима да оду у склоништа објавиле су на Телеграму локалне админситрације Полтавске, Черниговске, Черкаске, Черновицке, Одеске, Ивано-Франковске, Ровненске и Сумске области, као и градоначелник Хмељницког.
Претходно је саопштено да је ваздушна опасност проглашена у Кијеву и у делу Запорошке области који је под контролом украјинских снага.
11:47 16.10.2022
Истражни комитет покренуо кривични поступак у Белгородској области због тероризма
Главна управа Истражног комитета Русије покренула је кривични поступак због терористичког напада на полигону у Белгородској области у којој је погинуло једанаест људи, пише на Телеграму Истражног комитета Русије.
Војни инспектори истражују околности овог догађаја.
Министарство одбране Русије саопштило је 15. октобра да је на полигону Западног војног округа у Белгородској области изведен терористички напад.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала