- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Аустријски привредник: Отворите „Северни ток 2“, САД профитирају од санкција, ми себи пуцамо у ногу

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Пратите нас
Директор компаније „Салинен Аустриа АГ“ (Аустријска солана) Петер Унтерспергер затражио је од Немачке да отвори гасовод „Северни ток 2“ због растућих цена енергената.
„Американцима санкције уопште не штете, већ профитирају од њих, а Немачка и Аустрија тиме саме себи пуцају у ногу“, рекао је Унтерспергер за аустријске медије.
Европска унија је направила велике грешке, а Украјини никада није требало понудити чланство у НАТО, али се сада не може назад, јер би Европа изгубила образ, сматра Унтерспергер.
Он објашњава да је његова компанија, која, поред Аустрије, послује у још осам земаља, због растуће цене енергената још у јануару смањила производњу за 20 одсто, и додаје да је сада ситуација још гора. Количине енергената које су раније купљене све су мање, а компанија сада мора да их купује по тржишним, знатно вишим ценама.
Производња је и даље смањена 20 одсто, каже Унтерспергер, објашњавајући да ће тако остати сигурно до краја године.
Он окривљује политику да је оставила привреднике на цедилу.
„Зашто раније нисмо прешли на обновљиве изворе енергије? Ако је гас јефтинији, ја нисам добротворно друштво, нећу куповати зелену енергију која је дупло скупља само зато што је то одрживо и лепо“, каже аустријски привредник.
Директор „Салинен Аустриа АГ“ је критиковао и аустријску владу због увођења такси на емисију гасова стаклене баште, наводећи да то утиче на конкурентност у односу на Немачку.
„Нашим конкурентима у Немачкој дају велике суме новца, а ми идиоти смо остављени на сувом и плаћамо 400 евра по мегаватсату“, каже Унтерспергер.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
ЕКОНОМИЈА
Нови Путинов потез који би могао потпуно да преокрене светски енергетски рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала