- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белоруски министар одбране: Регионалне трупе почеле да штите Савезну државу

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаРуско-белоруске војне вежбе
Руско-белоруске војне вежбе  - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Пратите нас
Руско-белоруска регионална група трупа почела је да извршава задатке заштите Савезне државе, изјавио је белоруски министар одбране Виктор Хрењин.
„Сама регионална група трупа и снага је сложен организам састављен од многих компоненти. Укључује органе команде и контроле на различитим нивоима, трупе и снаге, као и различите системе подршке, како белоруске, тако и руске“, рекао је Хрењин, преноси агенција Белта.
Према министровим речима, војска неће дозволити покретање оружаног сукоба на територији Белорусије. У вежбама су увежбаване различите варијанте за распоређивање и коришћење групе, додао је он.
„Проверили смо у пракси истовремено распоређивање свих система у случају јасне претње, као и њихово постепено распоређивање у складу са условима ситуације. Уверени смо да ће то осигурати безбедност дуж целог периметра граница Савезне државе у источноевропском региону колективне безбедности“, оценио је министар одбране.
Он је нагласио да је ово само реакција на дејства противника, а задатке групе назвао је искључиво одбрамбеним.
„Све у свему, сматрамо да мере стратешког обуздавања које тренутно спроводе и планирају Оружане снаге представљају демонстрацију готовости за одбрану наше земље и наношење недопустиве штете агресору. Ипак, у основи наше војне политике остаје став да је сврсисходније не звецкати оружјем, већ сести за преговарачки сто и договарати се“, закључио је Хрењин.
Министарство одбране Белорусије саопштило је да су крајем прошле недеље у ову земљу почели да пристижу први ешалони са руским војницима. Група ће обухватати до девет хиљада људи, око 170 тенкова, око 200 борбених оклопних возила, 100 артиљеријских оруђа и минобацача.
Белоруски председник Александар Лукашенко је 10. октобра најавио о распоређивању регионалне групе. Он је објаснио да се о томе договорио са руским лидером Владимиром Путином због заоштравања ситуације на западним границама Савезне државе. Према његовим речима, Запад гура Украјину да отвори фронт против Белорусије, док НАТО и неке европске земље разматрају варијанте за агресију на Минск.
Руско-белоруске војне вежбе Запад 2017 - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
РУСИЈА
У Белорусију стигли први руски војници из заједничке регионалне групације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала