- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Скоро половина земаља ЕУ повећала увоз руске робе у јуну

Пратите нас
Тринаест земаља-чланица Европске уније повећала је увоз руске робе у јуну, док је 14 чланица смањило обим увоза из Русије, показују статистички подаци које је анализирао Спутњик.
Словенија је у јуну скоро удвостручила увоз из Русије у односу на мај, док су Шпанија, Шведска, Белгија и Пољска повећале руски увоз за 69, 48, 25 и 19 одсто, респективно.
У монетарном смислу, Немачка је предњачила са 3,5 милијарди евра вредности руског увоза, а за њом следе Италија са 2,6 милијарди евра, Холандија са 1,7 милијарди евра, Белгија са 1,3 милијарде евра и Француска са 1,2 милијарде евра.
Земље Европске уније које су смањиле увоз руске робе су Кипар са 92 одсто смањења, Аустрија, која је смањила за 40 одсто, Луксембург – за 37 одсто, Финска – за 27 одсто и Португалија и Чешка за по 23 одсто.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је у понедељак да се просперитет Европске уније некада заснивао на јефтиној енергији из Русије и са кинеског тржишта, што је блоку пружало могућности за трансфер технологије, улагања и јефтину робу, али да сада ЕУ треба да потражи изворе енергије унутар Европе и поради на реструктурирању привреде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала