- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Водио је Србију 20 година, а сада као навијач открива за Спутњик: Те девојке не могу да изгубе!

© Sputnik / Лола ЂорђевићСелектор женске одбојкашке репрезентације Србије
Селектор женске одбојкашке репрезентације Србије - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Пратите нас
Зоран Терзић био је селектор одбојкашке репрезентације Србије пуне две деценије, са којом је освојио укупно десет медаља са највећих такмичења. После 20 година одлучио је да оде са места селектора, а заменио га је Данијеле Сантарели. Први успех одбојкашица без њега на челу тима, Терзић је коментарисао за Спутњик.
Све је остало исто, Српкиње су поново првакиње света и окићене су златом, али на месту селектора је други човек.
Бронза и сребро са Олимпијских игара, злато и бронза са светског првенства као и три злата, два сребра и бронзу и Европских првенстава освојио је Зоран Терзић, а оне су знање које им је пренео наставиле да допуњавају са Италијаном и поново стигле до круне.
На прошлом првенству изгарао је са њима поред терена, а овога пута по први пут у улози навијача Терзић је гледао мечеве и јавио се Спутњику како би поделио прве утиске.
„Другачије је него пре четири године. Ово је друга врста емоције, навијачка. Теже је. Дефинитивно од почетка првенства се видело да смо најозбиљнији кандидат за освајање титуле првака света и Хвала Богу то се и обистинило“, на почетку разговора каже бивши селектор.
Главни рецепт поред тимског духа за победе Српкиње одувек је био необјашњив мотив и глад за победом. Терзић златне девојке описује као екипу која је навикла на победе и зато верује да је то Сантарелију била олакшавајућа ставка када је преузео репрезентацију.
„То је екипа која је навикла да побеђује и екипа која зна у сваком моменту шта ради и како треба да се понаша. Било који тренер на свету не може за пар месеци много да промени екипу која је дуго заједно. Види се да је добио квалитетан састав, према свега по људским и спортским особинама, па тек онда наравно и по одбојкашком квалитету“, сматра Терзић.
Гледајући утакмице селектор је свим срцем био уз девојке које је он некада водио и радовао се као и цела Србија, међутим признаје да није осетио сету што више није на месту селектора јер је ставио тачку на епизоду дугу две деценије.
То је део приче који је завршен. Нисам осетио сету. У својству правог навијача сам посматрао утакмице. То су играчице које су дуго у репрезентацији биле са мном. То је као кад гледате пријатеље који су буду у најбољи у свом послу па будете срећни због њих. Сете није било, али задовољства сигурно јесте“, објаснио је Терзић.
Најдраматичнија утакмица шампионата убедљиво је био сусрет у четвртфиналу са Пољском пред домаћим навијачима. Деловало је да би Пољакиње могле до изненађења, али Терзић сматра да нису биле ни близу да сруше српски тим.

„Било је мало нервозе, али сам био уверен да ћемо добити ту утакмицу јер смо квалитетнија екипа од Пољске. На крају крајева, та утакмица је била практично готова, неким сплетом околности се ушло у пети сет. Са стране када се гледа чини се да ми не може да изгубимо. Који год да је резултат и колико год да је неизвесно једноставно када се решава они то одраде на прави начин“, истакао је један од најуспешнијих селектора Србије у свим спортовима.

У Србији расту изузетно талентоване одбојкашице, а Терзић истиче да је за време његовог мандата важна ставка била исправно увођење млађе генерације у тим. Управо то је и данас велики адут српске репрезентације која у било ком тренутку може да се ослони и на млађу и на старију одбојкашицу.
„У тиму има играчица које су у годинама које нису пред крај каријере, младе су, треба наравно што пре наћи замене онима који су пред крај каријере. Али, с обзиром на то да од 2006. године када је та репрезентација почела да осваја медаље увек се успевало да се младе играчице уведу на време да не буде тешких смена генерација. Сада је иста таква ситуација и надам се да ће и остати. Одбојка је популаран спорт у Србији, мислим да не треба бринути“, чврсто верује Терзић.
Тијана Бошковић однела је звање најбоље одбојкашице на првенству и по ко зна који пут је показали да је вансеријски таленат са најтоплијим људским особинама. Терзићу Тијанина доминација није ништа ново, али признаје да је тешко пронаћи довољно јаке речи за њен значај Србији.
„Ја сам навикао на њу. Није први пут да Тијана игра на тај начин. Дешавало се да бриљира или не знам како то да назовем. Тијана је нешто посебно и сигурно даје лице репрезентације које је такво какво јесте. Без ње би било много теже, она је суви квалитет који једино ми имамо на свету. Она је тај неки тас на ваги када се решава утакмица и онда немате проблем коме дати лопту. Откако је дошла она то ради у репрезентацији“, истакао је бивши селектор који је имао великог удела у Тијанином репрезентативном сазревању.
О колеги који га је заменио има речи хвале.
„Резултати довољно говоре о томе колико је добар. Ако је постао првак света значи да је био најбоље решење у том моменту. Надам се да ће наставити са сличним резултатима“, јасан је био Терзић.
Српске одбојкашице одиграле су 12 утакмица и из сваке изашле као победнице. На терену се претварају у звери и мељу све пред собом, а колико год биле важни стубови клубова, њихова снага и мотивација избијају на површину највише у националном дресу, са чиме се слаже човек који је то гледао две деценије са различитим одбојкашицама Србије.

„Заиста у 20 година колико сам био селектор ми смо можда само неколико пута имали ситуацију да је неко одбио. То питање се никада није постављало без обзира колико су уморне. Нису само играле, већ су играле пуним срцем и душом“, закључио је Терзић.

Тијана Бошковић - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
СПОРТ
Велика Тијана Бошковић: „Нисам свесна шта смо урадили“
Јована Стевановић - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
СПОРТ
Српска хероина за Спутњик: Ниједан поен нисмо препустиле, никада се нисмо уплашиле!
Српске одбојкашице - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
СПОРТ
Краљице, добро дошле кући! Српкиње стигле у Београд /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала