- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен најмоћнији космички емитер гама-зрака

© Фото : NASA / Swift / A. Beardmore (Universidade de Leicester)Осветљеност ГРБ 221009А приближно један сат након детекције
Осветљеност ГРБ 221009А приближно један сат након детекције - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Астрономи широм света 9. октобра уочили су необично светao дуготрајни пулс високоенергетског зрачења који је доспео до Земље, наводи се у саопштењу Насе. Извор овог светла био је рафал гама-зрака (ГРБ), један од најсјајнијих догађаја икада познатих.
Астрономи су уочили дешавање када су Насин свемирски телескоп гама-зрака „Ферми“, опсерваторија „Нил Герелс Свифт“ и свемирски брод „Винд“, као и други, открили талас рендгенских и гама-зрака који пролазе кроз Сунчев систем.
Догађај су назвали ГРБ 221009А, и то је омогућило неочекивано узбудљив почетак 10. „Ферми“ симпозијума, који је тренутно у току у Јоханесбургу.
© Фото : NASAИзвор експлозије ГРБ 221009 означен кругом
Fonte da explosão GRB 221009A marcada com círculo - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Извор експлозије ГРБ 221009 означен кругом
„Можемо рећи да је овај састанак заиста почео са праском – сви причају о овоме“, рекла је Џуди Ракусин, заменик научника пројекта „Ферми“ у Насином центру за свемирске у Мериленду.
Астрономи су пратили сигнал до сазвежђа Стрелца и процењују да је путовао 1,9 милијарди година да би стигао до Земље. Они сматрају да представља почетак нове црне рупе коју је формирала масивна звезда која се урушава под сопственом тежином. Када се то догоди, црна рупа у настајању покреће моћне млазове честица које путују скоро брзином светлости и пробијају се кроз звезду, емитујући рендгенске и гама-зраке, пише портал „Интрестин инџинеринг“.
Илустрација тестирног лета у ниској орбити успоривача на надувавање (ЛОФТИД) - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
НАСА ускоро тестира огромни топлотни штит у ниској Земљиној орбити /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала