- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Распаљивање рата“ од стране ЕУ само продужава крвопролиће

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаУкрајинска војска
Украјинска војска  - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Одлука ЕУ да створи кампове за обуку припадника Оружаних снага Украјине повезана је са чињеницом да украјинска војска трпи тешке губитке на бојном пољу, каже за Спутњик руски војни експерт Алексеј Анпилогов. Таква европска ратнохушкачка политика ће, како је истакао, само продужити крвопролиће и повећати број жртава у Украјини.
Осврћући се на одлуку министара спољних послова ЕУ који су у Луксембургу одобрили почетак мисије за обуку 15.000 украјинских војника на територији ЕУ и доделили Украјини нових 500 милиона евра за набавку оружја у циљу одбране „од руске нелегалне агресије“ Анпилогов каже да је то „распаљивање рата“ од стране ЕУ и фактички директна помоћ Украјини и готово директно учешће Европе у борбеним дејствима, са изузетком неколицине држава који су се одмах изјасниле о неутралности у овом сукобу и тога се и даље придржавају.
Експерт напомиње да у Европи, ипак, нема јединства по овом питању и да су неке европске земље одбиле да учествују у тој мисији. Мађарска не сматра те обуке „добром идејом“ и није сигурна да ове мере неће довести до ескалације сукоба у Украјини, док Аустрија подржава саму идеју, али не планира да учествује у томе. Истовремено, аустријска опозиција је ову мисију окарактерисала као „играње с ватром“.
„Најмање две земље ЕУ неће учествовати у овоме. Аустрија има дугогодишњу политику неутралности. Подсетићу да је модерна аустријска држава настала од две окупационе зоне после Другог светског рата и под обавезом је неутралности. Аустрија није била део НАТО-а и остала је неутрална током Хладног рата. Што се тиче става Мађарске, верујем да је ово само један пример националног суверенитета, који сада доследно бране мађарске елите које се надају да сукоб у Украјини неће ескалирати у неку врсту ‘свеевропског рата’ и сматрају да се такав сукоб и не сме подстицати. Односно, мора се оставити унутар националних граница Украјине, док је позиција, рецимо, других европских земаља позиција ратнохушкачка“,
Пројекат носи име ЕУМАМ Украјина и има мандат од две године. Ради се о курсевима обуке у разним државама чланицама, посебно у Немачкој и Француској, где ће се украјински војници обучавати да користе топове, ракетне бацаче и системе противваздушне одбране које испоручују Европљани. Циљ је да се обезбеди „основна обука” за 12.000 украјинских војника и „специјална обука” за 2.800 других. Прва фаза мисије требало би да почне средином новембра.
Мисијом ће из Брисела руководити Служба за војно планирање, тело војног штаба ЕУ које већ управља обуком неких афричких армија у Мозамбику и Сомалији, a два главна оперативна штаба биће смештена у Пољској и Немачкој, које су се, према речима шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља, посвађале јер у почетку нису хтели да пренесу команду на Варшаву. То, по наводима пољских медија, објашњава распоређивање три командна места.
© AP Photo / ЈТ/Efrem LukatskyМинистри спољних послова ЕУ одобрили су почетак мисије за обуку 15.000 украјинских војника на територији ЕУ и доделили Украјини нових 500 милиона евра за набавку оружја
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Министри спољних послова ЕУ одобрили су почетак мисије за обуку 15.000 украјинских војника на територији ЕУ и доделили Украјини нових 500 милиона евра за набавку оружја

Европа се претвара у војни полигон украјинске војске

Буџет за две године је 106 милиона евра. Поред стварања кампова, донета је одлука и о шестој транши од 500 милиона евра из Европског мировног фонда за потребе Оружаних снага Украјине, чиме ће допринос Европљана за помоћ Украјини достићи 3,1 милијарду евра, не рачунајући билетералну помоћ.
Конкретно, ЕУ планира да обучи пешадију, артиљерију, оклопне јединице, ПВО и медицинаре. У мисију могу бити укључене и друге земље чланице ЕУ. Како се наводи у одлуци министара, сврха мисије је „да се помогне повећању борбене способности Оружаних снага Украјине за ефикасно вођење војних операција“.
Фактички, европска мисија ће допунити обуку коју већ пружају Британци и Американци, а руски експерти кажу да се овакви кампови могу појавити или су се већ појавили у Словачкој, Чешкој и Румунији, као и Балтичким земљама.
Осим тога, није тајна да украјински официри већ пролазе обуку на територији земаља ЕУ, иако о томе нема много званичних информација. Премијер Пољске Матеуш Моравјецки је за тамошње медије рекао да војни инструктори његове земље интензивно обучавају украјинску војску – и то „на много различитих места“. Шпанско Министарство одбране је такође отворено саопштило да је доделило највећи европски полигон за обуку 19 украјинских официра, док шпански медији прецизирају да они пролазе обуку за употребу тенкова и ракетних система, као и за војну медицину и саперски рад. Обука укључује наоружање и опрему, коју потом користе борци Оружаних снага Украјине на бојном пољу.
Париз је најавио да ће у француским јединицама обуку за вођење борби, употребу француских технологија, рад у позадини и снабдевање проћи до 2.000 украјинских војника.
Према речима руских експерата, највероватније ће војници Оружаних снага Украјине бити обучени за употребу нових оклопних возила које Украјини испоручују земље НАТО-а и за употребу системема противваздушне одбране који су обећани Кијеву, као и других система који се већ дуго испоручују кијевском режиму – артиљеријских система, а такође и средстава за везу и електронско ратовање, разних дронова – извиђачких, јуришних итд.
Анпилогов оцењује да се Европа на овај корак одлучила пошто украјинска војска трпи тешке губитке на бојном пољу, док је кадровски потенцијал украјинске војске већ у многоме исцрпљен за осам месеци руске специјалне војне операције у Украјини.
„Схoдно томе, у Украјини је остало мало квалитетног кадра за регрутацију, јер ако је у првом таласу мобилизације било могуће мобилисати и наоружати ветеране тзв. антитерористичке операције (у Донбасу), сада су им преостали неискусни борци који су прилично лако одслужили војни рок још деведесетих година, у време када су Оружане снаге Украјине служиле за подсмех. Тада нису вршене никакве борбене обуке и они сада немају чега да се сете. Ти људи су највише неколико пута у животу држали у рукама аутомат ‘Калашњикова’, а о савременом оружју да и не говоримо. Стога, сада ће, следећи Велику Британију, Пољску и Балтичке земље, цела ЕУ да се упрегне у обуку нових јединица, нових снага за украјинску војску“, каже експерт.

За разлику од украјинске, руска армија има борбено искуство

На питање где то води, Анпилогов каже „само до великих губитака“, јер – како објашњава - главни проблем Украјине није број мобилисаних, већ њихов квалитет, а подићи квалитет за две-три недеље или толико месеца обуке није могуће.
„Ta обука ће омогућити борцу да дође до линије фронта, да се укопа тамо и, можда, не погине у првој бици, али генерално неће моћи да преокрене ток борби на фронту, посебно у борби против тако мотивисане војске као што је руска, са борбеним искуством. Подсетићу, да Русија сада позива и мобилизује људе који су имали искуство у чеченским ратовима, у операција у Сирији и самим тим ће Украјинцима бити прилично тешко преокренути ситуацију на фронту. Штавише, сада је мобилизациони потенцијал Украјине, као што сам рекао, у великој мери исцрпљен и поткопан претходним таласима мобилизације и значајним губицима на фронту, а такође не треба занемарити ни чињеницу да се Украјина сада бори захваљујући страним ресурсима“, наводи експерт.
Анпилогов додаје да је руско наоружање које се користи у специјалној војној операцији у Украјини јединствено, унифицирано по стандардима, а све јединице су увежбане и усаглашене, док Украјина користи западно оружје које до овог сукоба није било карактеристично за украјинску армију и зато припадници украјинских снага морају тек да се подучавају корићшењу тог наоружања, понекад и на самој линији фронта.
Иначе, украјинске војнике и официре активно обучавају и инструктори из других земаља НАТО-а које нису чланице ЕУ. Пролетос је Пентагон саопштио да су сви амерички војни специјалисти напустили Украјину, али да обука бораца није престала и да се „изводи у базама НАТО-а у иностранству“. Руски извори наводе и да је недавно 10 хиљада бораца Оружаних снага Украјине обучено у Британији под вођством западних инструктора. Курс је трајао четири месеца, а обука је била веома озбиљна. Према доступним информацијама, планирају да их пребаце у Херсон.
„Украјина је де факто већ ушла у НАТО“, рекао је украјински министар одбране Алексиј Резников прошле недеље после састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, очигледно мислећи на ову праксу.
Поред обуке украјинске војске, европске земље се такмиче и у потрази за идејама како најбоље уштедети новац на снабдевању Кијеву оружјем.
Подизањем шаховнице на тврђави у Книну је почела централна прослава Дана победе и домовинске захвалности - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Специјална операција у Украјини
Процурили детаљи: Хрватска обучава украјинске војнике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала