Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српској породици која се вратила на Косово и Метохију, а о којој је Спутњик писао – помаже држава

© Фото : Спутњику уступила породица АксићКатарина, Анђелија и Миленија Аксић
Катарина, Анђелија и Миленија Аксић  - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Повратничка породица Аксић из Коретишта код Гњилана, о којој је Спутњик протеклих дана писао, добиће од Канцеларије за Косово и Метохију помоћ неопходну да започне нови живот.
“Већ смо ангажовани на помоћи Бојану и Маји по више основа преко председника Привременог органа општине Гњилане”, кажу нам у Канцеларији за Косово и Метохију.
Аксићи, који су се пре пола године вратили на Косово, Спутњику су поверили причу о својој борби за опстанак у Београду. У главни град су дошли због болести једне од три ћерке, а сада покушавају да започну нови живот у старом крају.
Ова повратничка породица изнела је своје стрепње пред надолазећу зиму, јер тренутно живи од 27 хиљада динара које мама Маја прима на породиљском и од 12 хиљада које држава Србија даје за треће дете, до фебруара.
Међутим, судећи према информација из Канцеларије за Косово и Метохију, Аксиће очекује бољи живот.
У Канцеларији истичу да је и пре објављивања текста о овој породици био у процедури поступак за решавање стабилних извора прихода за главу породице Бојана Аксића, јер су свесни да без тога није могуће остварити одржив повратак и останак на Косову и Метохији.
„Уверени смо да ће се и ту изнаћи решење у најкраћем року, јер желимо да њихове ћеркице Катарина, Анђелија и Миленија имају будућност на Косову и Метохији. Аксиће је обишао и председник Привременог органа општине Гњилане као и представници Центра за социјални рад како би се уверили шта је још потребно породици, с обзиром да поједине молбе које су вам изнели у разговору нису поднели званично“, кажу у Канцеларији.
Они додају да су овој породици прошле недеље испоручена дрва за огрев и подсећају да је Канцеларија за Косово и Метохију „увек ту да помогне нашим породицама које у спремне да граде своју будућност на Косову и Метохији и да решава проблеме с којима се наш народ у покрајини суочава“.
Аксићи су захвални седишту Канцеларије у Београду што је, како кажу, ажурирала њихов случај.
„Дрва су стигла и ускоро очекујем рефундацију новца који ми је за куповину посудио стриц. Посетили су нас људи из наших институција, а ја сам јутрос био у општини, захтев да добијем бушотину за воду сам морао поново да поднесем, али важно је да ће све бити решено. Потврђено ми је да ће једно од нас ускоро добити посао, добили смо и новац за прву помоћ“, каже Аксић и још једном додаје да је захвалан Канцеларији.
Породица Аксић из Коретишта - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
МОЈА ПРИЧА
Вратили смо се на Косово, ал' зидови се не једу! Ову српску породицу би требало да чује Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала