- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Турска добила гаранције САД о изласку руског жита и ђубрива на светско тржиште

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаПшеница
Пшеница - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Турска је добила гаранције од Сједињених Америчких Држава у вези с изласком руских прехрамбених производа на светско тржиште и позвала је Вашингтон да то објави, изјавио је портпарол председника Турске Ибрахим Калин.
„У разговорима с америчким партнерима добили смо гаранције да неће бити препрека за излазак руских прехрамбених производа на тржиште, предложили смо им да то објаве како се више не би постављала питања о томе“, рекао је Калин у интервјуу за телевизијски канал „Хабер“.
Према његовим речима, Турска није добила прецизан одговор од Москве у вези с продужавањем важења „прехрамбеног споразума“.
„Турска и Уједињене нације настављају контакте с Русијом у вези с тим питањем, за нас би било идеално да се споразум продужи за шест месеци или годину дана“, рекао је Калин.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће одлуке у вези с „прехрамбеним споразумом“ бити донете на основу резултата преговора представника Русије и УН.
У понедељак су се у Москви састали заменик министра одбране Русије, генерал-пуковник Александар Фомин, и заменик генералног секретара Уједињених нација за хуманитарна питања Мартин Грифитс. Они су након састанка саопштили да рок важења црноморског „прехрамбеног споразума“ може бити продужен само под условом да се потпуно испуне сви ранији договори.
У Истанбулу су 22. јула били потписани споразуми о решавању проблема испорука прехрамбених производа и ђубрива из Украјине и Русије на светско тржиште. Документе су потписали представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација. Москва, међутим, указује на то да део споразума о извозу руских прехрамбених производа још не функционише. Рок важења споразума истиче 19. новембра.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
РУСИЈА
Путин: У Русији ове године рекордан род жита, Запад провоцира глобалну прехрамбену кризу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала