Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар: Чуо сам да је постизање договора Београда и Приштине питање недеља

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да би рок који је Влада привремених институција у Приштини одредила за пререгистрацију возила на РКС таблице требало да буде одложен за десет месеци и да би било добро да одговор владе буде позитиван, преноси Канал 10.
Ескобар је рекао да се на то нису обавезали ни председница Вјоса Османи ни премијер Аљбин Курти.
„Косово има право да ово спроведе, али желимо да то спроведемо на миран начин који не подиже тензије и не одвлачи нас од неких ствари које морамо да урадимо. Није тајна да смо тражили дужи период имплементације и тражили смо још 10 месеци. Волео бих да се ово деси. Ово није само захтев САД, већ целе Квинте. А то је зато што смо ми земље које највише подржавају Косово. Верујемо да је важно да када дајемо препоруке, да их људи слушају. Нисмо добили одговор косовске стране, још увек чекамо. Знам да ће бити и других званичника из Квинте који ће посетити Косово и Лајчак ће боравити овде. Желим да будем сигуран да људи који су укључени у преговоре чују позитиван одговор на ово“, рекао је Ескобар.
Ескобар је навео да САД подржавају француско-немачки план за дијалог.
„Да, у потпуности га подржавамо. И морам да додам да смо увек подржавали признање Косова као независне и суверене државе. Мислим да ће се признање од Србије десити, мораће да се деси некада у некој каснијој фази. Али оно што је важно за Косово јесте да започне стабилнији пут ка интеграцији у евроатлантске структуре, укључујући и признање од стране пет држава чланица ЕУ које не признају Косово. Ово је најважнија ствар коју можете извући из било чега другог у том процесу“, навео је Ескобар, пренео је „Косово онлајн“.
Подсетимо, Приштина је одредила 31. октобар као рок за пререгистрацију возила на РКС таблице.

ЗСО мора да буде формирана, Ескобар са Османијевом разговарао о моделима и опцијама

Габријел Ескобар је изјавио да је данас разговарао с Вјосом Османи о моделима за Заједницу српских општина (ЗСО) и навео да је најважније да она буде прилагођена законима такозваног Косова, преноси Канал 10.
Ескобар је истакао да ЗСО мора да буде у складу са Уставом тзв. Косова и додао да у Европи постоји много модела који би могли да буду опција за формирање ЗСО.

„Јутрос сам разговарао са председницом о различитим начинима на које Косово може да створи Асоцијацију како би била „вин-вин“ ситуација, како за заједнице на северу тако и за само Косово. Али најважније је да то мора да буде у складу са Уставом Косова, мора да се придржава закона Косова и не сме да утиче на функционалност Косова. Постоји много, много европских опција и модела које можемо заједно да размотримо и који би ово учинили реалном могућношћу. Али, волели бисмо да се то примени. Разговарали смо о неколико модела, опција и визија за ово. Уверен сам да ће Асоцијација да буде формирана, јер је то споразум потписан у Бриселу“, рекао је Ескобар.

Како је навео, чуо је од својих колега из Европе да је постизање коначног споразума Београда и Приштине питање недеља.
„Чуо сам своје европске колеге како говоре да је то питање недеља, а не година. Ипак, на странама и на посреднику је да одреде рокове, али то треба да буде брзо. Узимајући у обзир контекст онога што се дешава, свако мора да преузме одговорност за стварање стабилности, не само у Европи, већ и у региону“, рекао је Ескобар, пренео је „Косово онлајн“.

Ракић и градоначелници општина са севера са Ескобаром и Ховенијером

Председник Српске листе Горан Ракић и градоначелници четири општине на северу Косова и Метохије састали су се са Грабријелом Ескобаром и са америчким амбасадором у Приштини Џефријем Ховенијером са којим су разговарали о актуелној политичко-безбедносној ситуацији.
„Заменик помоћника секретара САД за западни Балкан и амбасадор САД на Косову, састали су се са председником Српске листе, шефом посланичког клуба и градоначелницима Северне Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока, дискутовано је о актуелној политичко безбедносној ситуацији“, навео је Ракић на Фејсбуку*.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Специјалн изасланик Стејт Департмента Габриел Ескобар  - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
СРБИЈА
Баш им се жури: Шта се крије иза нове Ескобарове „турнеје“ по Приштини и Београду
Габријел Ескобар састао се са председницом тзв. Косова Вјосом Османи - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
СРБИЈА
Ескобар у Приштини: Османијева напала Србију; Курти - Косово је спремно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала