- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Хемикалија која је у широкој употреби повезана са ризиком од рака грлића материце

CC0 / Pexels/Karolina Grabowska / Учвршћивач за косу
Учвршћивач за косу - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
Ретки и агресивни облици рака грлића материце су у порасту, а нова научна студија показује да би учвршћивачи за косу делимично могли да буду узрок.
Стручњаци америчког Нациналног института за науку о здрављу и животној средини (НИЕХС) готово 11 година су пратили 33.947 одраслих женских особа, а код 378 њих је у том периоду откривен рак грлића материце.
Оне које су користиле хемијске учвршћиваче за косу више од четири пута годишње имале су 155 одсто веће шансе да оболе од рака грлића материце, у поређењу са онима које никада нису имале такав третман.
Оне које никада нису користили учвршћиваче за косу имале су 1,64 одсто шансе да им буде дијагностикован рак грлића материце до 70. рођендана. Тај проценат расте на 4,05 одсто међу оним које често ојачавају своју косу хемикалијама.
Са друге стране, утврђено је да боје за косу нису повезане са појавом канцера.
„Ови налази су први епидемиолошки доказ о повезаности између хемикалија за учвршћивање косе и рака грлића материце“, наводе научници НИЕХС-а.
Забрињавајући резултати су међу најновијим из велике серије студија о хемикалијама у широкој употреби, а које ремете ендокрини систем, односно хемикалије које у нашем телу повезују хормоне са органима и другим системима.
Раније је доказано да вишак хормона, попут естрогена и прогестерона, утичу на развој рака грлића материце, а многи производи за третман косе могу у да телу имитирају природне хормоне и вежу се за њихове рецепторе, пише Сајенс алерт.
Научници су још 2018. године у 18 производа за косу открили хемикалије које ремете ендокрини систем. Да ствар буде гора, 84 одсто тих хемикалија нису наведене у декларацијама производа, а 11 производа садржавало је хемикалије које су законски забрањене у ЕУ и неким државама САД.
Студија из 2019. године показала је да хемикалије за трајно избељивање и исправљање косе могу да буду повезани са увећаним ризиком од рака дојке. Друга студија из 2021. повезала је ове производе са ризиком од канцера јајника.
Бука - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници открили како бука утиче на здравље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала