- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бивши бугарски министар: Сами смо одустали од испорука „Гаспрома“

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаРадник централног европског гасног чворишта у Баумгартену
Радник централног европског гасног чворишта у Баумгартену - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Бивши министар енергетике Бугарске Румен Овчаров прокоментарисао је тренутну ситуацију са гасом: по његовом мишљењу, смањење цене гаса у Бугарској није последица напора техничког кабинета, већ развоја ситуације на тржишту гаса у целини.
Овчаров сматра да су на цену у Бугарској утицале ниже цене гаса на чворишту Title Transfer Facility (ТТФ). Он је напоменуо да би се цена гаса смањила и по уговору са „Гаспромом“ да је Бугарска наставила да добија гас преко њега (руска компанија је крајем априла обуставила испоруке због одбијања Софије да плати у рубљама).
„Овде нема неких посебних заслуга (техничке владе). Не треба се заваравати по овом питању“, рекао је бивши министар за телевизију „бТВ“.
Губици због прекида испорука „Гаспрома“ у јулу, августу и септембру износе око 277 милиона евра, док је, према речима бившег министра, од уговора одустала управо Бугарска.
„Наравно, Бугарска је одустала. Зашто ‘Гаспром’ није искључио гас, на пример, Мађарској или Словачкој? Или Турској? Зато што они плаћају“, нагласио је он.
Према његовим речима, није важно како Европа доживљава шему коју је предложио „Гаспром“.
„То је питање које, по мом мишљењу, нема везе са националним интересима. Национални интерес Бугарске су у доступности поузданих и јефтиних испорука овог природног ресурса“, закључио је Овчаров.
Подсетимо, у Бугарској је, после неколико месеци повећања цене гаса за потрошаче, регулатор снизио цену за октобар за више од 30 одсто.
Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је тада истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.
Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
РУСИЈА
Бугарски политичар: Није „Гаспром“ непоуздан, него ми
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала