Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић и Ескобар: Посвећени дијалогу, применити потписане споразуме /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићСастанак Александра Вучића и Габријела Ескобара
Састанак Александра Вучића и Габријела Ескобара - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром о актуелним дешавањима у оквиру процеса нормализације односа са Приштином, могућностима за наставак дијалога и проналажење одрживих решења.
Вучић је још једном истакао пуну посвећеност Србије наставку процеса дијалога и решавању отворених питања између Београда и Приштине, са акцентом на потпуној примени до сада потписаних споразума у Бриселу и поштовању међународног права, саопштила је прес служба председника.
Ескобар је изразио очекивање да ће се дијалог Београда и Приштине о свим отвореним питањима и свеобухватној нормализацији односа наставити динамично и конструктивно, што је значајно како за грађане, тако и за свеукупан мир, стабилност и напредак региона, уз брзо окончање преговора.
Ескобар и Вучић састали су се у згради Генералног секретаријата председника Републике.
„Важан разговор о свим актуелним дешавањима и отвореним питањима у дијалогу Београда и Приштине уз инсистирање на пуној примени до сада постигнутих споразума, као и међународног права. Србија, као озбиљна, поуздана и одговорна земља, наставља борбу за очување свог народа и земље улажући максималне напоре у циљу очувања мира, стабилности и напретка целог региона“, написао је Вучић раније на друштвеним мрежама после састанка са Ескобаром.

Петковић са Ескобаром: Београд инсистира на формирању ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је у разговору са Ескобаром, да је Београд спреман за наставак преговора, али и да инсистира на спровођењу постигнутих договора, пре свега договора о формирању Заједнице српских општина.
Петковић и Ескобар разговарали су о перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине, а током разговора било је речи и о питањима регистарских таблица и енергетике, саопштено је из Канцеларије.
Том приликом Петковић је нагласио да је српска страна испунила све кораке из енергетске Мапе пута као и преузете обавезе из осталих споразума, постигнутих у бриселском дијалогу.
Он је саговорнику скренуо посебну пажњу на јучерашњу пресуду коју је на поновљеном суђењу против Ивана Тодосијевића донео такозвани Основни суд у Приштини и којом је Тодосијевић осуђен на годину дана затвора.
Подсетио је такође и на случај двадесетогодишњег Николе Недељковића, који је за Видовдан ухапшен на Газиместану и само због истицања српских симбола осуђен на осам месеци затвора.
Оваквим пресудама Србима на Косову и Метохији забрањује се право на мишљење, слободу говора и изражавања и тиме укидају све грађанске и демократске слободе, рекао је Петковић.
"Зато, Београд одлучно захтева пуно поштовање члана 10 Првог бриселског споразума којим се предвиђа да Срби морају бити већина у већу Апелационог суда у процесима који долазе из српских средина на КиМ, на шта су више пута указали и највиши представници међународне заједнице", истакао је Петковић.
Он је саговорнику скренуо пажњу и на кршења споразума о званичним посетама којима му Приштина забрањује да буде са српским народом у покрајини.
"Упркос свему, Београд остаје суштински заинтересован за очување мира и стабилности на Западном Балкану и апелује да се одлучним политичким и дипломатским средствима спрече сви они који прете дестабилизацијом региона и новим конфронтацијама", закључио је Петковић.
Ескобар у Београд долази из Приштине, где се јуче састао са председницом и премијером привремених приштинских институција Вјосом Османи и Аљбином Куртијем.
Ескобарова посета долази неколико дана након што је Београд и Приштину посетио специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак.
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
СРБИЈА
Ескобар: Чуо сам да је постизање договора Београда и Приштине питање недеља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала