- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макрон: Жалим што се Шолц изолује унутар ЕУ због питања енергетике

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКанцелар Немачке Олаф Шолц, премијер Холандије Марк Руте и председник Француске Емануел Макрон
Канцелар Немачке Олаф Шолц, премијер Холандије Марк Руте и председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да жали због тога што став Олафа Шолца о низу питања, укључујући и енергетику, изолује немачког канцелара унутар Европске уније. Француски лидер је рекао да је спреман да тражи начине да се постигне консензус.
„Наш циљ је да сачувамо јединство Европске уније. Просто је неопходно да сачувамо координацију дејстава у кризи, финансијску и политичку целовитост у контексту рата који и даље траје... Наставићу да сарађујем с канцеларом Шолцом, јер то што се он изолује није добро ни за Немачку, ни за Европу. Важно је да у вези с питањима, за која постоји сагласност већине, пронађемо јединство. Не сумњам да ћемо успети да нађемо заједнички пут“, рекао је Макрон по доласку на самит ЕУ који се одржава 20. и 21. октобра у Бриселу.
У среду је објављено да је састанак представника француске и немачке владе, који је био планиран за 26. октобар, одложен за јануар. Медији су пренели да је одлагање последица нерешених несугласица Француске и Немачке у вези с питањима одбране и енергетике.
Немачка се противи увођењу ограничења цена гаса, за које се залаже Француска. Немачка је, такође, заинтересована за изградњу гасовода који ће је спојити са Шпанијом, док се Француска томе противи.
Олаф Шолц и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
СВЕТ
Париз против Берлина: Две владе одложиле сусрет због неслагања у енергетским и одбрамбеним питањима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала