- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва Вашингтону: Не размахујте „нуклеарном батином“, јер победника неће бити

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаАмбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов
Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов позвао је Сједињене Америчке Државе да „не размахују нуклеарном батином“, јер победе у нуклеарном сукобу неће бити.
„Русију засипају претњама. Довољно је узети за пример обећања генерала у пензији Бена Хоџеса и Дејвида Петруса да се на Оружане снаге Русије и Црноморску флоту изведе конвенционални напад. Или позиве бившег помоћника америчког председника за националну безбедност Џона Болтона да се смени власт у Русији. Недавна бунцања о могућности 'обезглављујућег' напада на руско војно-политичко руководство здрав разум уопште не може да објасни. Шта се догађа у главама војних стратега САД? Желим да питам америчке колеге, да ли је Џон Болтон здрав?“, изјавио је Антонов у тексту за „Росијску газету“.
Дипломата је нагласио да је време да Вашингтон одустане од непромишљене и неодговорне нуклеарне политике.
„Не сме се размахивати нуклеарном батином и звецкати нуклеарним оружјем. То је крајње деликатна сфера. Мора се сваки дан имати на уму – нуклеарног рата не сме бити. Победе у нуклеарном сукобу неће бити“, нагласио је Антонов.
Према мишљењу амбасадора, Вашингтон не може да одустане од своје невероватне опијености свемоћи, која је настала после самопроглашене победе у Хладном рату.
„Морам да кажем да у САД има и здравих људи који виде сву опасност од даљег заоштравања руско-америчких односа. Волео бих да се њихови апели да се постигне мир чују чешће и гласније“, додао је Антонов.
Дипломата је, међутим, оценио да, без обзира на све тешкоће, Русија и САД још нису стигле до опасног прага нуклеарног сукоба.
„Нипошто не треба заборавити лекције Карипске кризе. Верујем да се нисмо приближили, без обзира на све тешкоће, опасном сурвавању у провалију нуклеарног сукоба. Надам се да ће ме разумни људи подржати у томе да понављање опасне, експлозивне ситуације из шездесетих година прошлог века не сме да се допусти“, написао је Антонов.
Карипска криза се догодила на јесен 1962. године, када се међународна ситуација заоштрила услед опасности од рата Совјетског Савеза и Сједињених Америчких Држава због размештања совјетског ракетног наоружања на Куби након постављања америчких ракета средњег домета у Турској. Та криза је представљала врхунац Хладног рата.

У новој америчкој стратегији не спомиње се дијалог с Русијом

Антонов је, такође, указао на то да се у стратегији безбедности САД чак и не спомиње стратешки дијалог Москве и Вашингтона.
„Разочаравајуће су одредбе документа које се тичу стратешке стабилности. Очекивали смо од тима Џозефа Бајдена, у којем има доста представника заједнице која је за разоружавање, конкретне и суштинске идеје о контроли над наоружањем. Уместо тога, предлаже се да се Споразум о стратешком нуклеарном наоружању замени некаквом проширеном и транспарентном архитектуром. Желим да скренем пажњу на то да у Стратегији чак и нема спомињања руско-америчког стратешког дијалога“, навео је Антонов.
Он је оценио да је америчка доктрина прожета одсуством жеље за договором и равноправним дијалогом с Русијом.
Антонов је, такође, упозорио на то да је инфраструктура комуникације Русије и САД урушена, а да Бајденова администрација не жели да разговара с Москвом на равноправним основама.
О ставу да су управо Сједињене Америчке Државе натерале Владимира Путина на војну интервенцију у Украјини, који је изнео бивши амерички председник Доналд Трамп, говорили смо у емисији „Нови Спутњик поредак“:
Анатолиј Антонов - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Специјална операција у Украјини
Антонов упозорио САД због испорука оружја Украјини: Драматично сте се приближили црвеним линијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала