Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта пише у „немачком нацрту“ Статута ЗСО у 17 тачака

© Sputnik / Дејан СимићПлакати у Северној Митровици
Плакати у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Приштинска Коха објавила је, како наводи, предлог западних кругова за статут Заједнице српских општина на Косову који кружи под насловом „Немачки нацрт“ и који садржи 17 тачака.
Према првом члану предлога, ЗСО је правно лице створено у складу са Законом о ратификацији првог споразума и Уставом Косова, преноси Коха, наводећи да је имала увид у тај документ.
Коха је, за сада, навела прва два члана тог предлога.
„Заједница општина са српском већином на Косову је правно лице настало у складу са Законом о потврђивању Првог споразума и Уставом Републике Косово. Статут Заједнице је њен највиши правни акт. Статут ће усвојити оснивачка скупштина коју чине чланови скупштина општина учесница са гласањем у складу са Законом о потврђивању Првог споразума и Уставом Републике Косово“, наводи се у првом члану.
Додаје се да је Скупштина Заједнице орган надлежан за измене и допуне статута, да ће се све измене и допуне статута вршити у складу са Уставом и законима Косово.
„Амандмане на статут мора да одобри Влада Косова кроз правни акт у складу са Уставом. Влада ће, уколико буде оценила да је потребно, размотрити уставност сваког амандмана на Скупштини Удружења, чију ће оцену дати Уставни суд. Заједницу чини десет општина и заступа њихове интересе и интересе својих становника. Чланство у Заједници је добровољно. Процедуре за додавање чланова, искључење из чланства или распуштање Заједнице дефинисане су овим Статутом“, пише у првом члану.
У другом члану се наводи да су чланови Заједнице органи власти општина учесница.
„Званични називи правног лица су: 'Асоцијација/Заједница општина са српском већином на Косову', 'Асоцијација општина са српском већином на Косову' и 'Заједница општина са српском већином на Косову'. Сва три службена назива односе се на правно лице настало овим Статутом. У даљем тексту назив Удружење/Заједница означава све или било који од званичних назива. Службени органи Косова или представници Асоцијације/Заједнице имају право да се на то позивају у било које од три имена“, преноси Косово онлајн.
У другом члану се наводи и да се активности Заједнице заснивају на принципима добровољног учешћа његових чланова, напредне демократије и локалне самоуправе, и поштовања одредби о заштити и заступању права и интереса заједница, што је засновано на Уставу и законима Косова.
Општинске власти приступају Заједници на основу одлуке скупштина општина у складу са законским одредбама које регулишу доношење одлука овог општинског органа. У процесу приступања сваки члан мора да одобри Статут.
Чланови имају право да престану чланство. Одлуку о иступању из Удружења/Заједнице мора донети Скупштина дотичне општине у складу са законским одредбама које регулишу одлучивање овог општинског органа. Општина која напусти Асоцијацију/Заједницу може одлучити да се врати као чланица кроз процедуре наведене у тачки 4.
Удружење/Заједница ће бити отворена за било коју другу општину под условом да се чланови слажу. Одлуку о пријему новог члана Удружења/Заједнице донеће 2/3 делегата Скупштине.
Удружење/Заједница се може распустити одлуком саме Скупштине већином од 2/3 чланова, на основу одлуке градоначелника општина.
Чланови Удружења/Заједнице имају право да искључе једну или више општина из чланства одлуком коју доноси сама Скупштина већином од 2/3 чланова.
Удружење/Заједница мора имати своје званичне симболе, укључујући грб и заставу.
Асоцијације/Заједнице у складу са законима и Уставом Републике Косово.
Седиште ће одредити Скупштина.
„Удружење/Заједница има право на сопствене банковне рачуне и има право да поседује имовину и да се бави финансијским трансакцијама“, наводи се у другом члану.
Састанак званичника ЕУ Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
СРБИЈА
Нови пробни балон албанских медија: „Предспоразум“ Београда и Приштине до 24. фебруара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала