Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови пробни балон албанских медија: „Предспоразум“ Београда и Приштине до 24. фебруара

© Снимак са екрана/РТССастанак званичника ЕУ Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем
Састанак званичника ЕУ Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Први договор Косова и Србије мора да буде постигнут до 24. фебруара наредне године и у овој фази Србија не треба да мења Устав, док Косово мора да формира Заједницу српских општина, такође без мењања свог устава, објавио је албански медиј Албанијан пост.
У сценарију за „предспоразум“ Косова и Србије, који је објавио тај албански медиј, наводи се да ЗСО неће бити невладина организација, али неће бити успостављена као нови ниво моћи.

Решење косовског проблема није више само питање Приштине и Београда

„Ако се постигне договор, постоје финансијски пакети. Ако се не постигне, следи „тежак штап“ за ометајућу страну“, наводи Албанијан пост.
Хитност договора две стране у вези је са ситуацијом у Украјини. Чак и ако две стране одбију да постану кооперативни партнери, међународна заједница има трећи начин да у другачијем облику постигне оно што тренутно тражи кроз „шатл дипломатију“.
„Међународна заједница је схватила да је до помирења Косова и Србије немогуће доћи одједном и уз општи коначни договор, због максималистичких ставова страна, али је и косовском премијеру Аљбину Куртију и српском председнику Александру Вучићу постало јасно да морају брзо и дефинитивно ући у уговорне односе, јер решење проблема између Косова и Србије више није само питање две државе“, пише албански медиј.
Албанијан пост је, позивајући се на међународне изворе, изнео и неке тачке сценарија које би требало да се конкретизују до фебруара следеће године. Честе посете Мирослава Лајчака, Габријела Ескобара и других међународних званичника Приштини и Београду управо су у функцији расплета тог сценарија.

Убрзање због Украјине

Специјални представник Европске уније за дијалог Косова и Србија Мирослав Лајчак и заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава и амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар јасно су ставили до знања премијеру привремених институција у Приштини и председнику Србије да „тему Косова и Србије треба затворити пре него што се наврши годину дана од почетка сукоба у Украјини”.
Разлог за убрзање је тај што „на годишњицу сукоба у Украјини, савезничке земље планирају да покажу јединство, спремност и моћ у подршци Украјини“.
Како је Ескобар јасно рекао, „оно што се очекује од страна је сагласност за споразум о даљем путу“.
Међународна заједница више не тражи „брзо решење“, већ „процес помирења“, који се разликује од динамике садашњег дијалога и захтева постизање помирења у неколико фаза кроз нови пут у ком „свака страна одржава привид своје принципијелне позиције“.

Тачка три једна од најважнијих

Једна од најважнијих тачака предспоразума, у плану прве фазе, или у ономе што се представља као „пут договора Косова и Србије“, јесте тачка три. Према овој тачки, „пошто узајамно признање није део ове фазе, то значи да у овој фази Србија неће морати да мења устав”.
Ако се не промени Устав Србије, то исто се неће захтевати од Приштине за формирање ЗСО, која неће бити нови ниво власти.
„ЗСО треба да представља најбољу могућу гаранција за српску заједницу, али то је све“, тврди Албанијан пост.
Према ономе што је представљено привременим властима у Приштини, „ЗСО неће бити НВО, али ће и даље бити смештена у постојеће оквире устава и закона Косова“.
О томе какав ће то бити модел, неке од верзија је Ескобар већ представио представницима привремених институција у Приштини Вјоси Османију и Аљбину Куртију.

Ко одбије, следи „тежак штап“

Уколико стране одбију да се договоре о даљем сценарију и одбију да започну конкретан пут ка „последњој фази коначног помирења“, међународни представници су предвидели и алтернативни сценарио, где би процес преузели у потпуности у своје руке.
Приштини и Београду је већ речено да треба да им буде јасно да се „овај напор разликује од досадашње динамике дијалога“.
„Међународне силе могле би да убрзају постизање помирења, тако што би удаљиле лидере и преговарачке тимове из њихове зоне комфора и окупиле све стране на једном месту, како би се у року од неколико дана постигао договор“, наводи албански медиј.
Албанијан пост подсећа да је Дејтонски споразум 1995. године постигнут управо у таквом облику.
Емануел Макрон и Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
СРБИЈА
Албански медији: Детаљи плана Макрона и Шолца за Космет
Састанак Александра Вучића и Габријела Ескобара - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
СРБИЈА
Вучић и Ескобар: Посвећени дијалогу, применити потписане споразуме /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала