- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган: Ускоро разговарам са Путином и Зеленским

© Sputnik / Лола ЂорђевићРеџеп Тајип Ердоган
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће ускоро разговарати телефоном са председницима Русије и Украјине, Владимиром Путином и Владимиром Зеленским.
„Видео сам да је господин Путин сада много мекши и отворенији за преговоре са Кијевом него раније. Видећемо до чега то може довести током телефонске дипломатије коју ћемо водити наредних дана када ћемо саслушати оба лидера“, рекао је Ердоган новинарима у авиону приликом повратка из Азербејџана.
Анкара не губи наду у то да ће организовати састанак Путина и Зеленског.
„Током телефонског разговора са Зеленским осетио сам да ни он нема такву блокаду и да се и он залаже за решавање тог питања. Не губимо наду. Надамо се да ћемо, окупљајући оба лидера, наставити пут ка миру“, додао је турски лидер, истакавши да верује да „у свету неће бити губитника“.

Став Русије непромењен

Коментаришући изјаву Ердогана, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да се став Русије по питању преговора са Украјином није променио.
„Председник Путин је био отворен за преговоре од самог почетка. Он је више пута о томе сам говорио. Путин је био отворен за преговоре када су руски и украјински преговарачи практично били договорили текст документа. Зато се на том плану ништа није променило“, рекао је Песков.
Међутим, како је оценио, променио се само став Кијева, јер „сада украјински закон забрањује било какве преговоре“.

Нема препрека за продужење прехрамбеног споразума

Ердоган је истакао да не постоје никакве препреке за продужење прехрамбеног споразума.
„Поново сам се уверио у то на састанку са господином Зеленским и на састанку са господином Путином. Ако у међувремену дође до неке блокаде, нема препрека да се она превазиђе“, објаснио је турски лидер.
Ердоган је саопштио да су до 20. октобра 363 брода испоручила осам милиона жита и других прехрамбених производа на светска тржишта.
„Из украјинских лука у Европу отишло је 62 одсто робе, 19,5 одсто у Азију, 13 одсто у Африку и 5,3 одсто на Блиски Исток. Најнеразвијеније земље добиле су 454.626 тона пшенице, што је свега 5,7 одсто“, прецизирао је Ердоган.
Како је додао, међу производима који се извозе 96 одсто чине издвајају кукуруз, пшеница, сунцокретово уље, уљана репица и сунцокретова сачма.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Специјална операција у Украјини
Лавров о могућем састанку Путина и Бајдена: Москва никада није одбијала да комуницира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала