Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар: Нема никаквих притисака, рокова и ултиматума, али...

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар
Габријел Ескобар  - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Пратите нас
Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да САД подржавају француско-немачки предлог, али да нема никаквих рокова за договор Београда и Приштине.
„Не знам одакле је то потекло, али нема рокова“, рекао је Ескобар.
Ескобар је, у интервјуу за РТС, казао да му није познато да европски предлог захтева хитно решење у року од неколико недеља, али да свакако захтева веома брз напредак у дијалогу.
„Нисам одређивао никакве рокове за то и тај предлог је и даље у контексту дијалога који води ЕУ“, рекао је Ескобар.
Напоменуо је да није на САД да постављају рокове и додао да му није познато ни да су их поставили Европљани.
„Да, помињане су недеље, али мислим да то значи да овај предлог треба веома пажљиво размотрити и да га треба посматрати у контексту онога што се дешава у Европи. Европа се суочава с једном од највећих криза од Другог светског рата и важно је консолидовати нашу заједницу, створити стабилност у европском простору док се бавимо кризом у Украјини“, рекао је Ескобар.
Поводом писања албанских медија да први договор Београда и Приштине мора да буде постигнут до 24. фебруара, Ескобар је рекао да то апсолутно није тачно и да не зна одакле је потекло.
„Видео сам неке извештаје. Нема претњи, нису планиране никакве санкције. С нашег становишта, и Србија и Косово су важни, конструктивни партнери и све то треба да буде урађено у контексту дијалога који води ЕУ“, додао је он.

Разговор о пререгистрацији у осетљивој фази

Специјални изасланик САД је навео да је од Приштине тражено да одложи пререгистрацију до 1. септембра наредне године.
„Наш разговор о томе је и даље у осетљивој фази. Заиста се надам да ће продужити рок, надам се да ће прихватити захтев земаља Квинте и лични захтев државног секретара да то одложе да би примена била мање хаотична и да би се стекли услови за ваљано спровођење“, рекао је Ескобар.
Ескобар је, по питању Заједнице српских општина, казао да ни ту рокова, али да је то постојећа обавеза која мора бити испуњена.
Према речима Ескобара, цела међународна заједница је фокусирана да српска заједница буде заштићена и то не само кроз приштинске институције.
„Имамо и Еулекс и Кфор који су изузетно фокусирани на безбедност те заједнице и наставићемо да изражавамо озбиљну забринутост поводим свих напада, свих инцидената и посвећује се много пажње добробити те заједнице“, нагласио је Ескобар.
На питање које су његове главне примедбе на рачун Београда и Приштине, Ескобар је одговорио да САД немају примедбе, већ су забринуте због тога што дијалог не напредује.
„Верујемо да обе стране треба конструктивно да се укључе у дијалог који води ЕУ, обе стране треба да примене постојеће споразуме и обе стране треба да се обавежу на мирно решавање свих спорова“, казао је он.
Поновио је да САД подржавају узајамно признање и сматрају да би то било најбоље за регион. Сматра и да дијалог под окриљем ЕУ мора бити много више стратешки, а не само инструмент за решавање криза попут оне са регистарским таблицама и налепницама.
„Али суштина дијалога је да две стране нађу решење које им одговара. Ако постоји решење које одговара обема странама“, рекао је, између осталог, Ескобар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала