- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Фон дер Лајен: Кијев саопштио да му од ЕУ и САД треба 3-4 милијарди евра месечно

© AP Photo / Virginia MayoШефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Пратите нас
Украјина је обавестила ЕУ да јој је на месечном нивоу од Брисела и Вашингтона потребно 3-4 милијарде евра за основне потребе, односно да Унија треба да издвоји 1,5 милијарди долара месечно, односно да у току наредне године финансијска помоћ ЕУ треба да износи 18 милијарди евра, рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
Она је на крају самита чланица ЕУ у Бриселу додала да помоћ у обнови Украјине мора бити координисана са процесом реформи.
Такође је нагласила да ће средства бити намењена само обезбеђењу функционисања државе и да не укључују грантове за обнову земље.
Како се наводи, у украјинском парламенту су саопштили да су већ потрошили читав годишњи буџет земље.

Коришћење замрзнуте руске имовине

Према објављеним закључцима на крају самита у Бриселу, лидери ЕУ су наложили ЕК да припреми предлог за коришћење замрзнутих актива за финансирање обнове Украјине.
Аустријски канцелар Карл Нехамер је након самита изјавио да коришћење замрзнуте имовине Русије може бити одобрено само у оквиру транспарентног правног процеса, а најбоље, судском пресудом.
„Аустрија има недвосмислен правни став. Заплена имовине је једно, а употреба заплењене имовине друго. За коришћење имовине на било који начин биће потребна одлука суда“, истакао је Нехамер, додавши да ће ово питање бити разматрано на састанку министара правде чланица ЕУ.

У плану именовање специјалног представника за санкције

Фон Лајенова се осврнула и на санкције, рекавши да ЕУ планира да именује специјалног представника за санкције.
Разматрамо именовање специјалног представника за санкције, наше искуство показује да је слање таквог представника у треће земље може бити веома корисно ради демонстрације тога да пратимо ситуацију, објаснила је Фон дер Лајен.

Лидери чланица ЕУ подржали идеју о заједничкој куповини гаса

Према њеним речима, лидери земаља ЕУ подржали су идеју о обавезној заједничкој куповини гаса за ЕУ.

„Лидери су подржали идеју да се компанијама омогући заједничка куповина, стварање конзорцијума“, истакла је она.

Према њеним речима, постоји један обавезан елемент, а то је да се прикупи одређена количина гаса за заједничку куповину.
Фон дер Лајен је најавила да ће Европска комисија сарађивати са земљама ЕУ у циљу стварања механизма за корекцију тржишта гаса у ЕУ како би се „ограничиле епизоде ​​превисоких цена“.

ЕУ осудила диверзије на „Северном току“

У закључцима на крају дводневног самита лидера чланица ЕУ наводи се да су лидери одлучно осудили диверзије против гасовода „Северни ток“.
„Европска унија одлучно осуђује диверзије против критичних инфраструктурних објеката, као што су, на пример, против гасовода 'Северни ток'“, истиче се у саопштењу.
Претходно је висока званичница ЕУ за медије изјавила да ЕК предлаже ЕУ обавезну заједничку куповину 13,5 милијарди кубних метара гаса у циљу попуњавања складишта за зиму 2023-2024. г.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
СВЕТ
Орбан: Заједничка куповина гаса у ЕУ није у интересу Будимпеште
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала