- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Превише говорника из ЕУ на СБ УН о Украјини: На захтев Москве Литванија и Румунија без учешћа

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаЗаседање Савета безбедности УН
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
Пратите нас
Председавајући у Савету безбедности УН – Габон, на инсистирање Русије, није дозволио представницима Литваније и Румуније да учествују на заседању Савета безбедности о Украјини, изјавио је Спутњику извор из Уједињених нација.
„Председавајући није синоћ дозволио, на инсистирање Русије, да на седници присуствују представници Литваније и Румуније, јер је учествовао велики број представника ЕУ“, рекао је саговорник.
Током јучерашњег дана је одржана редовна седница Савета безбедности УН о Украјини, а тема седнице је била и хуманитарна ситуација. Осим чланова Савета безбедности су учествовали и представници Украјине, ЕУ, Словачке, Пољске, Немачке и Грчке.
Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја је током седнице рекао да је збуњен због великог броја говорника, с обзиром на то да је састанак одржан у формату брифинга, а не у форми дебате. (У дебатама Савета безбедности, за разлику од брифинга, може да учествује неограничен број земаља).
Он је истакао да руска делегација у томе види само тежњу да се продужи време трајања седнице. Амбасадор Русије при УН је навео да руска делегација добро зна ставове тих земаља и да би њихову позицију веома добро могао да сумира представник ЕУ.
Небензја је замолио председавајућег Саветом безбедности да се пажљивије односи према састављању списка говорника на седницама УН о Украјини.
Како је касније саопштила прес служба Министарства иностраних послова Литваније, амбасадор те земље при Уједињеним нацијама Ритис Паулаускас је изразио протест Габону, јер Виљнусу није дата могућност да говори у име балтичких земаља и Чешке.
Савет безбедности Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
РУСИЈА
Русија одговорила на оптужбе Запада о набавци иранских дронова: Апсурд и дезинформације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала