- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Демонстранти у Кишињеву одлучили да формирају народну владу Молдавије

© Sputnik / Miroslav RotarМолдавске заставе на протесту опозиције у Кишињеву
Молдавске заставе на протесту опозиције у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
Пратите нас
Представници масовних антивладиних протеста молдавске опозиционе партије „Шор“ су усвојили резолуцију којом се предвиђа формирање народне владе, преноси дописник Спутњика.
„Донели смо одлуку о формирању народне владе, као извршног органа власти, која директно представља народ Молдавије. Народна влада ће морати да заштити народ од прекорачења пуномоћја које има власт, мораће да изгради дијалог са стратешким спољним партнерима, да организује превремене изборе за председника и парламент и обезбеди мирну предају власти“, рекао је портпарол партије „Шор“ Дину Цуркан.
Партија „Шор“ је предложила да се формира и народни трибунал као правна власт како би се вршио мониторинг политичких прогона власти и очувао члан Устава о трајној неутралности и заштити становништва од могуће мобилизације. Резолуција је једногласно одобрена.
Молдавска полиција је 16. октобра растерала демонстранте који су током протеста блокирали саобраћај у центру Кишињева. Полиција је тада демонтирала опозиционо шаторско насеље, које је постављено испред зграде парламента у центру Кишињева.
Демонстранти протестују против раста цена гаса, других енергетских ресурса и производа, као и због пада животног стандарда. Опозиција оптужује власт да није у стању да се избори са кризом и указује на рекордну инфлацију у последњих 20 година. Руководство земље је критиковано јер не жели да преговара са Русијом о повољнијим ценама гаса, као и због политичких притисака.
Антивладини протести у Кишињеву у Молдавији - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
СВЕТ
Опозиција у Молдавији организовала нове антивладине протесте/видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала