- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољски лист: Европа може поново да падне у гасну замку Русије

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаПристаниште за утовар и истовар у новоизграђеној фабрици за производњу течног природног гаса "Јамал"
Пристаниште за утовар и истовар у новоизграђеној фабрици за производњу течног природног гаса Јамал - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
Пратите нас
Европа повећава куповину руског течног гаса да би попунила дефицит изазван суштинским ограничењем количине тог енергента која стиже цевоводима „Гаспрома“. Русија заузима четврто место по извозу течног гаса у Европу, а експерти упозоравају да би континент могао поново да падне у замку давањем Москви инструмента за политичку уцену.
Пољски портал „Интериа" наводи да је од почетка руске специјалне војне операције у Украјини велика пажња посвећена зависности Европе од руског гаса који се на Запад испоручује цевоводима, али се мање говори о куповини течног гаса.
Русија је, како наводи лист, четврти извозник течног гаса на свету: 2021. године испоручила је морским путем 40 милијарди кубних метара тог енергента, а ове године око 78 одсто течног гаса из Русије је достављено земљама које су увеле све могуће санкције Москви.
Сарадници Колумбијског универзитета упозорвају да даља зависност Европе од испорука течног гаса из Русије представља ризик од коришћења енергетског снабдевања као инструмента за политичку уцену.
Ана Софи Корбо и Дијего Ривера Ривота с Колумбијског универзитета наглашавају да су после почетка специјалне војне операције у Украјини само Литванија и Велика Британија прекинуле увоз течног гаса из Русије.
Истовремено, Француска је повећала куповину течног гаса из Русије за пет милијарди кубних метара, а у мањим количинама увоз тог енергента из Русије повећале су и Шпанија, Белгија и Холдандија.
Изван граница Европе највише течног гаса Русија извози у североисточну Азију, односно у Кину, Јужну Кореју и Тајван, који имају дугорочне уговоре с руским испоручиоцима течног гаса.
За првих осам месеци ове године Кина је повећала увоз течног гаса из Русије за 13 одсто, а Тајван за четири одсто. Наруџбине из Јужне Кореје су смањене за 16 одсто.
 Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
РУСИЈА
Мађарски министар: Уколико се не спрече напади на „Турски ток“, остаћемо без гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала