- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мађарски министар: Уколико се не спрече напади на „Турски ток“, остаћемо без гаса

© Sputnik / Лола Ђорђевић Петер Сијарто
 Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Неопходно је спречити нападе на „Турски ток“, попут оних који су се догодили на гасоводима „Северни ток“ и "Северни ток 2", изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто. Он је додао да у супротном неће бити гаса.

„Не можемо да искључимо руске енергетске изворе из наше енергетске равнотеже, зато је за нас од кључне важности да ‘Турски ток’ функционише безбедно. Забринути смо и шокирани експлозијама који су биле извршене на гасоводима 'Северни ток' и 'Северни ток 2', то је нова димензија у области европске безбедности, јер је напад био извршен на стратешку инфрструктуру Европе. Желимо да избегнемо сличне инциденте са ‘Турским током’. У случају саботаже на гасоводу, безбедност испорука енергената у нашу земљу биће поништена“, рекао је Сијарто на Руској енергетској недељи.

Он је додао да му је драго што је на састанку са Алексејем Милером, директор „Гаспрома“ изјавио да ће се руска компаније фокусирати на преусмеравање снабдевања гасом дуж јужне руте – што ће Мађарској обезбедити поуздано снабдевање. Сијарто је нагласио да је Мађарска веома задовољна што је учествовала у изградњи „Турског тока“.
Министар је објавио и да су се Мађарска и „Гаспром“, поред одложеног плаћања гаса, договорили о изменама дугорочног уговора, које ће омогућити Будимпешти додатне количине гаса, поред оних предвиђених уговором.
Сијарто је још истакао да је Мађарској важна руска нафта и да земља зависи од њеног снабдевања, управо зато се Будимпешта борила за изузеће нафте из европских санкција, које се односе на испоруке црног злата цевоводима.
Мађарски званичник је такође нагласио да ће Будимпешта и Москва убрзати рад на изградњи нуклеарне електране у Мађарској у оквиру међународног пројекта.
Министар је оценио да је излаз из текуће глобалне кризе у делу који се односи на испоруку енергената престанак ватре, мир и почетак преговора о Украјини што је могуће пре.
Претходно је Сијарто након разговора са директором „Гаспрома“ Алексејем Милером изјавио да је Будимпешти потребна даља сарадња са „Гаспромом“ као поузданим снабдевачем природног гаса у условима дугорочне енергетске кризе у Европи.
Од 5. децембра ступају на снагу раније усвојене европске санкције Русији, којима се забрањује увоз руске сирове нафте у земље ЕУ поморским путем. Из ограничења је привремено изузет низ европских земаља (укључујући Мађарску), које добијају руску нафту цевоводима.
Министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
ЕКОНОМИЈА
Мађарска против било какве одлуке ЕУ о ограничењу цене гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала