- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Једна филмска судбина: Ратник, новинар писац - прогутао га идеолошки мрак

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредстављање дела Станислава Кракова
Представљање дела Станислава Кракова - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
Издавачка кућа Службени гласник представила је данас, у оквиру 65. Међународног сајма књига у Београду, избор дела Станислава Кракова, која представљају целовит приказ стваралаштва овог међуратног српског књижевника.
На једном месту су, како је навео издавач, сакупљена сва приповедачка лица Кракова: као писца, ратника и ратног уредника, путописца, полемичара, новинара, историчара српске традиције.
Један од приређивача ове књижевне колекције Гојко Тешић истакао је на промоцији да је објављивање дела Станислава Кракова издавачки догађај у Србији, с обзиром на то да је реч о изузетној стваралачкој личности и интелектуалцу који је дуго био проскрибован и скрајнут из модерне српске књижевности због својих десничарских политичких погледа.
„Станислав Краков је имао изузетну судбину, романескну, филмску. Био је учесник Балканских ратова, Првог светског рата, а у Другом светском рату је био један од значајних сарадника Милана Недића и провео је у емиграцији остатак живота“, рекао је Тешић.
Колекцију чине кратки роман о Првом светском рату „Крила“, роман „Кроз буру“, збирку „Црвени Пјеро и друге прозе“, путописна дела „Кроз земљу наших краљева и царева“, „Чар Синтре“, „Стваралаштво о Великом рату“, „Репортаже из авијације“, „Живот човека на Балкану“, књигу портрета националних јунака у Балканским ратовима„Пламен четништва“, као и зборник „Наши савременици о Кракову“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредстављање дела Станислава Кракова
Представљање дела Станислава Кракова - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Представљање дела Станислава Кракова
„Тумачење Кракова у контексту савремене српске књижевности има за циљ да се разбије идеолошки мрак када је реч о овом аутору и мислим да то улива наду да нам предстоји знатно светлије доба, у којем смо свесни да људи ове или оне идеолошке оријентације чине незаобилазан део корпуса српске књижевности“, нагласио је Гојко Тешић.
Он је додао да је иза Станислава Кракова остало још двадесет неистражених кутија с писаним материјалом, те да се нада да ће то бити обрађено и представљено јавности у неком новом књижевном колу.

Прозна дела српских научника

На данашњој промоцији представљена је и едиција „Прозна дела српских научника“ која на једном месту приказује снагу талента и посвећеност наших великих предака.
Девет аутора, попут Михајла Пупина, Михаила Петровића Аласа, Милутина Миланковића, којима су посвећени појединачни томови нису били само велики научници у својим областима, већ су остали упамћени и као ренесансне личности, у којима се често спајало и по неколико различитих интересовања – љубав према науци, али и хуманизам, иновативност, доброчинство.
„Ова едиција представља јединствену прилику да српска јавност сазна како су наши велики умови доживљавали књижевност и на који начин су изражавали своје уметничке склоности“, истакла је на промоцији директорка Службеног гласника Јелена Триван.
Едиција садржи позната дела попут књига „Са пашњака до научењака“ Михајла Пупина, „Кроз васиону и векове“ Милутина Миланковића, „Сулејман и Рокселана“ Радована Самарџића, до мање знаних, попут „Романа јегуље“ Михајла Петровића Аласа и „Калуђера и хајдука“ Стојана Новаковића.
Матија Бећковић - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
КУЛТУРА
Матија Бећковић: Дешава се нешто што нисмо ни сањали, а свет је мислио да је крај историје /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала