- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ко је Јаков Милатовић, највероватнији избор за новог градоначелника Подгорице након дебакла ДПС

© Фото : Скриншот/ЈутјубЈаков Милатовић
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
Након дебакла ДПС на локалним изборима у Црној Гори, Јаков Милатовић, бивши министар у влади Здравка Кривокапића, који је, заједно са својим колегом Милојком Спајићем основао покрет „Европа сад“ има највише изгледа да постане нови градоначелник Подгорице.
Покрет „Европа сад“, са 21,7 одсто освојених гласова у Подгорици највеће је изненађење локалних избора у Црној Гори, а име Јакова Милатовића, једног од два најпрепознатљивија лица овог покрета фигурира као најизвесније за функцију градоначелника црногорског главног града.
Као кандидата за ту функцију промовисао га је још у изборној ноћи његов страначки колега Борис Пејовић, с обзиром да је „Европа сад“ од свих опозиционих партија освојила највише гласова.
„Јаков Милатовић је нови градоначелник Подгорице, а резултат нам је изузетан у Подгорици. Не очекујемо никакве промене, главни град зна ко ће га водити“, поручио је Пејовић.
Милатовић је у жижу јавности упао када га је премијер Здравко Кривокапић у данима који су уследили пошто је ДПС претрпео пораз на изборима 30. августа 2020. позвао да буде министар економског развоја.
Тада је говорио да ће дати све од себе да своје моралне вредности усвојене у породици, као и знање стечено да светским универзитетима и професионално искуство остварено у највећим европским организацијама стави у функцију економског развоја Црне Горе.
Локални избори у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
РЕГИОН
ДПС поражен у Подгорици, изгубио и у другим градовима - прелиминарни резултати локалних избора
У његовој биографији на Википедији стоји да је рођен 1986. у Титограду, данашњој и некадашњој Подгорици, да је завршио студије економије на Универзитету Црне Горе у истом граду као студент генерације, као и да је добитник бројних признања.
Као стипендиста америчке владе провео је једну студијску годину на Универзитету савезне државе Илиноис, као стипендиста аустријске владе један семестар на Универзитету за економију и бизнис у Бечу, а као стипендиста Европске комисије једну студијску годину на Универзитету у Риму.
Магистарске студије у области економије завршио је на Универзитету Оксфорд и био је стипендиста британске владе. Радно искуство започео је у НЛБ банци у Подгорици као дĺо тима за управљање ризиком, затим у Дојче банци у Франкфурту у тиму за процену кредитног ризика земаља са фокусом на земље Централне и Источне Европе.
Славље на црногорским улицама после пораза ДПС на локалним изборима - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
РЕГИОН
„Весели се српски роде“: Прослава пада ДПС-а у Црној Гори /видео/
Од 2014. године радио је у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) у тиму за економску и политичку анализу, прво као економски аналитичар за регион југоисточне Европе а након унапређења у позицију економисте покривао је земље Западног Балкана из канцеларије у Подгорици.
У главног економисту са задатком да покрива земље ЕУ, укључујући Румунију, Бугарску, Хрватску и Словенију из канцеларије у Букурешту унапређен је 2018. године.
Покрет „Европа сад“ Милатовић је, заједно са Милојком Спајићем, бившим министром финансија у влади Здравка Кривокапића, основао пре свега четири месеца, што ову организацију чини најмлађом на црногорском политичком небу.
Милојко Спајић и Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
РЕГИОН
Спајић и Милатовић за пад црногорске владе и нове изборе
Покрет је назван по амбициозном реформском програму који су Милатовић и Спајић осмислили. Када је промовисан на прелазу из 2020. на 2021. годину, овај програм је подразумевао повећање минималних зарада на 450 евра, као и повећање просечне нето зараде на 750 евра, као и смањење пореских оптерећења на зараде са 39 на 21 одсто тако што би, између осталог, обавезно здравствено осигурање постало добровољно.
Спајић и Милатовић тада су говорили да од Црне Горе желе да направе нови Луксембург, а у данима пред локалне изборе били су најбоље оцењени политичари на црногорској политичкој сцени.
Непосредно пред локалне изборе, Милатовић је у медијима представљен као човек „без мрље у каријери и животу“, пристојан и породичан човек, који потиче из породице која је и по оцу и по мајци позната само по добру, као лидера и тимског играча, који, како се наводи, од сарадника увек извуче најбоље и највише.
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
РЕГИОН
Нови покрет у Црној Гори: Бивши министри са „Европом сад“ излазе на локалне изборе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала