- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Русија ће у УН покренути питање о „прљавој бомби“

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
Русија намерава да покрене у Уједињеним нацијама питање о припреми „прљаве бомбе“ од стране Кијева, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Након јучерашњих телефонских разговора руског министра одбране Сергеја Шојгуа и његових колега из Француске, Велике Британије, Турске, али и са шефом Пентагона (Лојдом) Остином, предузели смо неопходне кораке да ово питање покренемо у међународним структурама, пре свега у УН у Њујорку, а данас ће наши представници то радити у нади да ће се заинтересовано и стручно разговарати о проблемима којих ћемо се дотаћи“, рекао је министар одговарајући на захтев за коментар на саопштења о могућим провокацијама Кијева уз употребу „прљаве бомбе“.
Лавров је додао да Русија још нема информације да ће ИАЕА послати своје стручњаке у Украјину након изјава Москве да Кијев припрема „прљаву бомбу“.
„Што се тиче изјаве (украјинског министра спољних послова Дмитрија) Кулебе да је генерални директор ИАЕА (Рафаел) Гроси пристао да пошаље мисију експерата, немам такве информације. Имам информацију да је Гроси такав захтев примио и он је, одлазећи у иностранство, рекао да ће овај захтев бити размотрен“, рекао је Лавров новинарима.
Знак за опасност од радијације - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
РУСИЈА
Кремљ: Претња употребе „прљаве бомбе“ је реална
„Знамо како украјинске колеге воле да искривљују чињенице. Иначе, у истој изјави Кулеба је, рекавши да је ИАЕА наводно већ пристала да пошаље стручњаке, рекао да, за разлику од Русије, Украјина ради транспарентно и нема шта да крије. Најблаже речено, не баш јасан приказ историје болести и чињеница“, додао је Лавров.
Раније је руски министар одбране Сергеј Шојгу изразио забринутост у разговору са својим колегама из САД, Француске и Турске због могуће употребе „прљаве бомбе“ од стране Кијева.

О провокацији у Бучи

Лавров је подсетио да Украјина до данас није доставила податке о људима који су, наводно, погинули услед деловања руских снага у Бучи.

„Позната провокација у Бучи догодила се крајем марта. Ми смо се од тада више пута обраћали свима који би могли да помогну, с молбом да доставе инфoрмације о именима оних људи који су настрадали и чија тела су свима била показана као доказ ‘зверстава’ руских војника", објаснио је Лавров.

Он је додао да се пре месец дана јавно обратио генералном секретару УН Антонију Гутерешу како би он дошао до списка тих лица, али није уследила никаква реакција.

„Ово је још један доказ колико је Украјина ‘транспарентна’ и колико нема шта да крије", закључио је Лавров.

О прехрамбеним споразумима

Русија позива на активнији рад са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом како би се реализовала идеја пакетног споразума и украјинско жито отишло у најсиромашније земље, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Примаоци украјинског жита по такозваном пакет аранжману, потписаном 22. јула у Истанбулу, су земље које нису међу најсиромашнијим, најсиромашније земље добијају само мали удео који излази из лука у Црном мору. Више од половине украјинског жита одлази у земље Европске уније, о томе постоји статистика УН. Позвали смо наше колеге да активније сарађују са генералним секретаром (УН) како би се остварила првобитна замисао ​пакет аранжмана, договора који је хтео да усмери на помоћ најсиромашнијим земљама“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром Организације исламске сарадње Хусеином Брахимом Тахом.
Лавров је додао да је током састанка скренуо пажњу на то како западне санкције ометају испоруке руског жита и ђубрива у земље Организације исламске сарадње.
У Истанбулу су 22. јула били потписани споразуми о решавању проблема испорука прехрамбених производа и ђубрива из Украјине и Русије на светско тржиште. Документе су потписали представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација. Москва, међутим, указује на то да део споразума о извозу руских прехрамбених производа још не функционише. Рок важења споразума истиче 19. новембра.
Путин је, међутим, почетком септембра указао на то да Запад већину украјинског жита извози у своје државе, уместо у земље Африке, којима је оно неопходно.
„Односи Русије и Турске се позитивно развијају“: Почео састанак Путина и Ердогана у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Специјална операција у Украјини
Ердоган: Путин и ја радимо на спречавању прехрамбене кризе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала