- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Наришкин: Свет не треба да дозволи Украјини да поседује нуклеарно оружје

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаДиректор Спољно-обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин
Директор Спољно-обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
Свет не треба да дозволи да Украјина поседује нуклеарно оружје, изјавио је новинарима директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.

„Тежњу актуелног кијевског режима да поседује нуклеарно оружје човечанство је видело почев од дана када је украјински председник Владимир Зеленски говорио на безбедносној конференцији у Минхену. Тада су већ биле јасне његове амбиције да поседује нуклеарно оружје. Свет не би требало то да дозволи“, рекао је Наришкин.

Он је прокоментарисао и да кратковида увереност Сједињених Америчких Држава да су способне да се колико год треба супротстављају Русији у Украјини има најопасније последице.
Према његовим речима, тренутно у руководству САД нема личности равне бившем америчком председнику Џону Кенедију, који је за време Кубанске кризе схватио до чега може довести конфронтација Москве и Вашингтона.
Он је закључио да су поуке Кубанске кризе садржане у потреби потраге за компромисом међу лидерима највећих сила.

„Антинуклеарна вакцина“

Говорећи о проблему нуклеарног оружја, Наришкин је нагласио да у случају да је човечанство својевремено донело праведну осуду против политичког и војног врха САД због нуклеарног бомбардовања Хирошиме и Нагасакија, свет би добио поуздану „антинуклеарну вакцину“.
Он је подсетио да је овај ратни злочин против човечности остао некажњен.
Претходно је председавајући Државне Думе Русије Вјачеслав Володин изјавио да су методе нуклеарног тероризма непромењене: какве су биле код Осаме бин Ладена, такве су и код Зеленског.
Украјина се одрекла нуклеарног оружја након потписивања Будимпештанског меморандума 4. децембра 1994. којим је земљи гарантован територијални интегритет. Документ су такође потписале Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Русија.
Тестирање нуклеарног оружја у Еневетаку 1952. године - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
РУСИЈА
Русија о жељи Зеленског да Кијев добије нуклеарно оружје: Исто као дати лудаку бомбу у руке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала