- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Срби и Руси на удару допинг контроле! Надал био поштеђен, а Ђоковића и Медведева не прескачу

© AP Photo / John MinchilloНовак Ђоковић и Данил Медведев
Новак Ђоковић и Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
Након што је објављено да је Симона Халеп била позитивна на забрањене супстанце на допинг тесту, поново се у тениском свету повела полемика око тога колико се и на који начин тенисери и тенисерке тестирају. Запаљујућа статистика открила је да су Срби и Руси, односно Новак Ђоковић и Данил Медведев међу најчешће тестиранима.
Новак Ђоковић први професионални меч одиграо је пре 19 година. Од тог тренутка до данас постао је један од најбољих тенисера свих времена, али уместо да је тиме добио поштовање, српски тенисер у систему изазива велику сумњу.
Не само да је ове године доживео велику неправду због система, већ је и претходне када је био први на свету морао на пречесте допинг контроле.
Након допинг скандала са Симоном Халеп, откривени су статистички подаци који говоре о томе који тенисери су најчешће тестирани, а међу њима је и Новак.
У 2021. години било је укупно 6636 тестова од којих је 3621 урађено на такмичењу док је осталих 3015 урађено ван такмичења. Такође, 4581 тест је урађен тестирањем урина играча, док је само 2055 био тест крви.

Ђоковић је тестиран чак 21 пут, а само једном мање Данил Медведев, руски тенисер. Поред Новака међу најчешће теситранима налазе се још два српска представника Миомир Кецмановић који је тестиран 22 пута и Душан Лајовић који је морао на контролу чак 23 пута.

И српска представница Нина Стојановић налази се на листи, а прошле године морала је 20 пута на допинг контролу. Када се изузму Срби, „игром случаја“ најчешће су проверавани Руси.

Андреј Рубљов је на другом месту листе јер је на допинг контролу морао да иде чак 26 пута. Од њега за један више допинг тест има Рикардас Беранкис.

Карен Хачанов је као и Кецмановић тестиран 22 пута, а тенисерке из Русије Ана Блинкова и Елизавета Коклина допинг контроли биле су подвргнуте по 22 пута, једном мање и Дарија Касаткина.
Тестови се обично раде насумично, али неки играчи се могу више тестирати док други неће морати да доказују да не варају тако често.
Међутим, занимљиво је да су од утицајнијих тенисера највише тестирани Новак и Данил, док је Рафаел Надал претходне сезоне на допинг контроли био 14 пута, што је далеко мање од српског и руског тенисера.
Било да је случајност или није о томе да је Надал поштеђен када је реч о допинг контроли много се говорило ове године након што је Шпанац освојио Ролан Гарос.
Надал је да не би трпео велике болове у стопалу примао одређене инјекције за које се подигла бура да су једна врста допинга.
Међутим, те инјекције преслабе су да би се нашле на забрањеној листи Светске антидопинг агенције (ВАДА). Правда је задовољена претходних година јер је Надал од 2018. до 2021. тестиран 61 пута наспрам Новака који је на контролу ишао 57 пута.
Ипак, претходне године разлика је била много велика, а разлог и даље није познат.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
СПОРТ
Британци и систем украли Новаку прво место!
Јелена Јанковић - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
СПОРТ
Жеља довела до озбиљне повреде: Оперисана Јелена Јанковић
Новак Ђоковић  - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
СПОРТ
Грк одмиче Ђоковићу – пласман каријере Кецмановића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала