- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

У ЕУ од данас један пуњач за све електронске уређаје

CC0 / Pixabay / Пуњење телефона — илустрација
Пуњење телефона — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
Министри за животну средину Европске уније дали су последњу потврду обавезном УСБ-Ц порту за пуњење електронских уређаја до 2024.
УСБ-Ц ће постати обавезан за низ уређаја, као што су мобилни телефони, таблети и е-читачи, дигитални фотоапарати и конзоле за игре, слушалице и звучници, бежични мишеви и тастатуре, и преносиви навигациони системи.
Правила ће се примењивати 24 месеца након ступања на снагу, вероватно на јесен 2024. Лаптопи имају дужи грејс период — од 40 месеци — што значи да ће уобичајени пуњач за лаптоп рачунаре доћи до почетка 2026.
„Поседовање пуњача који одговара за више уређаја уштедеће новац и време и такође ће нам помоћи да смањимо електронски отпад“, рекао је чешки министар индустрије Јозеф Сикела, додајући да е-отпад због пуњача тренутно износи 11.000 метричких тона годишње.
Посланици у Европском парламенту су већ дали своје одобрење почетком октобра. Следеће кораке за предлог закона треба да потпишу председница парламента Роберта Метсола и представник Савета ЕУ, који тренутно држи Чешка Република, и да буде објављен у Службеном листу ЕУ (ступа на снагу 20 дана након објављивања), пише Политико.
Пламен гаса - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
СВЕТ
ЕУ може да ограничи цену увозног гаса, али ко ће јој га онда продавати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала