- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Хеликоптер Ми-35 на руско-српским војним вежбама - Sputnik Србија

УЖИВО Украјински диверзанти отворили ватру на возило у Херсону; Америка неће слати војску у Украјину

Пратите нас
Специјална војна операција ушла је у 243. дан. Руске снаге настављају са нападима на војну команду и енергетске системе Украјине. Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов разговарао је о ситуацији у Украјини са колегама из САД и Велике Британије.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:33 24.10.2022
Међународна агенција за атомску енергију спремна је да посети два нуклеарна објекта у Украјини
Експерти Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) ће посетити два нуклеарна објекта у Украјини након саопштења о сумњивим активностима у њима, саопштила је агенција позивајући се на генералног директора Рафаела Гросија.
„Међународна агенција за нуклеарну енергију је упозната са тврдњом Русије о активностима на два нуклеарна објекта у Украјини. Генерални директор Рафаел Гроси потврдио је да ова два објекта делују у оквиру гаранција ИАЕА и да су их редовно посећивали инспектори. ИАЕА ће посетити објекте наредних дана“, наводи се у изјави Међународне агенције за нуклеарну енергију.
21:37 24.10.2022
Експлозивна направа активирана је на железничкој прузи, између Новозибкова и Злинког у Брајнској области Русије, саопштио је губернатор области Александар Богомаз.
Пруга је оштећена, нико није повређен.
21:16 24.10.2022
Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност, рекао је да Вашингтон неће преговарати са Русијом без учешћа Кијева.
Коментаришући писмо групе америчких конгресмена председнику Џозефу Бајдену у којем се позива на преговоре са Русијом о ситуацији у Украјини, он је истакао да Бела кућа цени мишљење чланова Конгреса, али неће преговарати са Русијом без учешћа представника Кијева.
Кирби је додао да украјински председник Владимир Зеленски верује да сада није време за преговоре са руским лидером Владимиром Путином.
„Ми поштујемо ово мишљење“, рекао је Кирбија.
21:01 24.10.2022
НАТО одбацује изјаве Русије о намери Украјине да употреби „прљаву бомбу“, сматрају да би то могло да доведе до ескалације, написао је на Твитеру генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг после разговора са шефом Пентагона и британским министром одбране.
"Разговарао са шефом Пентагона и министром одбране Велике Британије о лажној тврдњи Русије да се Украјина спрема да употреби 'прљаву бомбу' на својој телевизији. Савезници одбацују ову тврдњу. Русија не би требало да користи ово као изговор за ескалацију. Остајемо чврсти у нашој подршци Украјини“, написао је Столтенберг.
20:44 24.10.2022
20:36 24.10.2022
САД и даље не намеравају да шаљу своје трупе у Украјину, став Вашингтона се није променио, саопштио је координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.
„Ништа се није променило у вези са одлуком врховног команданта (САД) Џозефа Бајдена да америчке трупе неће учествовати у сукобу у Украјини. То се није променило“, рекао је он.
19:57 24.10.2022
Украјинска диверзантска група отворила је ватру на цивилни аутомобил у Херсонској области. Једна особа је погинула, а две су рањене, саопштило је Министарство здравља региона.
19:19 24.10.2022
Окружни суд у Кијеву ухапсио је Вјачеслава Богуслајева, директора предузећа "Мотор Сич", на два месеца под оптужбом за колаборационизам, објавила је Служба безбедности Украјине на свом Телеграм каналу.
Вјачеслав Богуслајев је добитник ордена херој Украјине и једна је од најбогатијих људи у земљи. Он се сумњичи за сарадњу са Русијом.
Компанија "Мотор Сич" је један од највећих произвођача мотора за авионску технику, као и индустријских гасних турбина.
19:00 24.10.2022
У позадини вести да Украјина спрема провокацију са "прљавом бомбом" у Украјини, УН позивају стране да избегавају кораке који би могли да доведу до погрешне процене или ескалације, рекао је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик на брифингу.
„Свесни смо писања медија. Немамо начина да сазнамо да ли је то тачно или не. Наш став по овом питању, као и по многим другим, је да све стране треба да избегавају све акције које би могла да доведе до погрешне процене и ескалације већ деструктивног сукоба“, рекао је он.
17:53 24.10.2022
Захарова: Вашингтон је прекршио своје обавезе према ИАЕА
САД нису издале визе руској делегацији за учешће у међународној министарској конференцији Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) и Вашингтон је тиме грубо нарушио своје обавезе према агенцији, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Она је навела да је Америка на апсолутно неприхватљив начин и без икаквог разлога блокирала учешће Русије у важном догађају.
16:21 24.10.2022
16:14 24.10.2022
Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов разговарао је телефоном са британским колегом Тонијем Радакином.
Између осталог, тема разговора је била ситуација са "прљавом бомбом" коју Украјина може да примени, како је саопштио Герасимов.
14:37 24.10.2022
„Печурка“ после детонације „Цар бомбе“ 1961. године - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Специјална операција у Украјини
Руска војска у приправности у случају експлодирања украјинске „прљаве бомбе“
14:11 24.10.2022
Још три система „Ирис Т“, раније обећана Кијеву, биће достављена у најскорије време, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.
„Преостала три система биће испоручена у најскорије време. Заједно са нашим партнерима подржаваћемо Украјину колико год буде потребно“, рекао је Шолц, говорећи на Немачко-украјинском економском форуму.
Немачка је у октобру испоручила Украјини први од четири обећана ПВО система „Ирис-Т СЛМ“. Према Шолцовим речима, систем је „веома ефикасан, ‘Ирис-Т’ може да заштити цео велики град од ракета и дронова“.
12:40 24.10.2022
Руска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Специјална операција у Украјини
Руска војска у правцу Николајев - Криви Рог ликвидирала преко 80 украјинских војника
12:25 24.10.2022
У Кијеву објављена узбуна за ваздушну опасност.
11:38 24.10.2022
Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да је директор ИАЕА Рафаел Гроси одлучио да у Украјину пошаље експерте након што је Русија саопштила да Кијев прави „прљаву бомбу“.
11:17 24.10.2022
Вишеструко повећан интензитет ракетирања Каховске хидроелектране
Оружане формације кијевског режима вишеструко су повећале интензитет ракетних напада на Каховску хидроелектрану, због чега власти предузимају мере за снижавање нивоа воде у акумулационом језеру, изјавио је шеф администрације Нове Каховке Владимир Леонтјев.
„Ова ноћ била је веома бучна и узнемирујућа... Углавном се изводе напади на Каховску хидроелектрану. Напади су се вишеструко интензивирали... Ноћас је било три напада, више од десет ракета само током првог удара. Ујутру је такође био налет“, рекао је Леонтјев за Спутњик.
Он је додао да са великим степеном забринутости треба узети у обзир све претпоставке о Каховској хидроелектрани и о „прљавој“ бомби.
„Било је превише чињеница које потврђују нездраве тежње кијевског режима: наставак гранатирања Запорошке нуклеарке, редовно гранатирање Каховске хидроелектране, дизање у ваздух Кримског моста, терористичке нападе, цивили су стално на удару. Све нас то тера да будемо у приправности“, оценио је он.
Према његовим речима, украјинске оружане формације настављају са ракетним нападима на стамбена насеља.
„У суботу су на град пале три ракете. Уништене су куће и аутомобили“, додао је он.
11:06 24.10.2022
Украјинске снаге испалиле су 19 ракета „Химарс“ и „Ољха“ на Нову Каховку.
Скоро све ракете оборила је противваздушна одбрана, али су три погодиле Каховску хидроелектрану, саопштио је портпарол хитних служби региона.
10:41 24.10.2022
Украјинске трупе очигледно настављају са припремама за контраофанзиву, на контакт линији у Запорошкој области активно се пребацује непријатељска техника и снаге, изјавио је члан Главног савета региона Владимир Рогов.
Он је додао да Кијев на прву линију фронта шаље мобилисане и необучене борце.
„Оно што је значајно: дуж контакт линије, као прву групу бацају оне којих им није жао, како их називају – ‘месо’. На клање шаљу управо мобилисане обичне људе које су отерали у војску. Од њих су већ формирани јуришни одреди. И управо ти људи ће прво бити бачени на клање“, објаснио је Рогов за телевизију „Први канал“.
Рогов је раније рекао да је ситуација на контакт линији у Запорошкој области и даље напета, али под контролом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала