- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска у приправности у случају експлодирања украјинске „прљаве бомбе“

© Sputnik Screenshot„Печурка“ после детонације „Цар бомбе“ 1961. године
„Печурка“ после детонације „Цар бомбе“ 1961. године - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
Министарство одбране Русије ставило је у приправност снаге и средства за случај експлодирања „прљаве бомбе“ Украјине, саопштио је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку одбрану Оружаних снага Руске Федерације, генерал-потпуковник Игор Кирилов.
Кирилов је истакао да, према расположивим информацијама, две организације у Украјини имају конкретне налоге за стварање такозване „прљаве бомбе“ и да је рад на томе у завршној етапи.
Генерал је навео да Русија располаже подацима да је кабинет украјинског председника Владимира Зеленског контактирао са представницима Велике Британије поводом добијања технологије за стварање нуклеарног оружја.
Он је додао да Украјина има научне и производне могућности за стварање „прљаве бомбе“ и нуклеарног пуњења.

„У Украјини се налазе предузећа нуклеарне индустрије, која поседују залихе радиоактивних материја, које могу да искористе за стварање ‘прљаве бомбе’. То су три активне нуклеарне електране: Јужно-Украјинска, Хмељницка и Ровенска са 9 басена употребљеног нуклеарног горива у којима се налази 1,5 хиљада тона обогаћеног са до 1,5 одсто уранијум-оксида“, истакао је Кирилов.

Према његовим речима, нуклеарна електрана у Чернобиљу са складиштима за радиоактивни отпад складишти 22 хиљада истрошених горивних елемената који садрже уранијум-238, „као и производе који су повезани са експлоатацијом – то су уранијум-235 и плутонијум-239, који представљају основне компонента нуклеарног пуњења“.
Такође, у недавно отвореном предузећу за прераду радиоактивног отпада „Вектор“, у Придњепровској хемијској фабрици, на закопавања радиоактивног отпада Бурјаковка, Подлесни, Росоха, може да се смести више од 50 хиљада кубних метара радиоактивног отпада, које се такође може искористити као компонента за „прљаву бомбу“, рекао је генерал.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
РУСИЈА
Лавров: Русија ће у УН покренути питање о „прљавој бомби“
„Осим тога, Восточни рударско-прерађивачки комбинат вади руду уранијума у ​​два од три рудника капацитета до 1.000 тона годишње“, додао је Кирилов.
Према његовим речима, у Украјини постоји и научна база. То је Харковски физичко-технички институт, чији су научници учествовали у нуклеарном програму СССР, где до сада функционишу различити експериментални објекти, укључујући термонуклеарна постројења „Ураган“, као и институт за нуклеарна истраживања при националној академији наука у Кијеву у ком на реактору ББР-М врше истраживања уз коришћење високоактивних радиоактивних материјала.

Радиоактивни материјал може покрити целу Европу

Кирилов је оценио да могуће емитовање радиоактивних материја због гранатирања Запорошке нуклеарке од стране Украјине може да покрије целу Европу.
Према његовим речима, гранатирање Запорошке нуклеарне електране од стране украјинских трупа у први мах није изазивало забринутост светске заједнице, пошто се, према закључку једног броја америчких стручњака, ризик од ширења радијације, уколико би гранате великог калибра погодиле контејнере истрошеног нуклеарног горива, био би безначајан, а нуклеарни реактори издржавају пад цивилног авиона.
„Међутим, прогноза развоја радијационе ситуације коју су спровели наши стручњаци, а коју су накнадно потврдиле релевантне европске научне организације, показала је да ће испуштање радиоактивних супстанци погодити скоро целу Европу“, нагласио је Кирилов.
У случају дизања у ваздух „прљаве бомбе“, радиоактивни изотопи би се распршили у атмосфери на удаљености до 1500 километара и могли би да прекрију Пољску, оценио је он.
Кирилов је прецизирао да би експлодирање „прљаве бомбе“ довело до контаминације неколико хиљада квадратних километара територије.
Генерал је подсетио да је од 24. фебруара Кијев 39 пута гађао Запорошку нуклеарку, од тога 10 пута дроновима, а 29 пута из различитог артиљеријског оруђа.
Он је додао да, упркос посети генералног директора ИАЕА Рафаела Гросија, украјинске трупе не одустају од покушаја да „диверзијама заузму станицу“.

Методе украјинске провокације већ употребљаване у Сирији

Технологије информационог рата, сличне провокацији са употребом „прљаве бомбе“ коју припрема Кијев, већ су коришћене у Сирији уз учешће Белих шлемова, приметио је Кирилов.
Знак за опасност од радијације - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
РУСИЈА
Кремљ: Претња употребе „прљаве бомбе“ је реална
„Треба напоменути да је сличне технологије информационог ратовања Запад већ користио у Сирији, када су Бели шлемови тамо снимали пропагандне филмове о употреби хемијског оружја од стране владиних снага“, рекао је Кирилов.
Једна од најрезонантнијих и најшире публикованих епизода је провокација коју је наведена невладина организација организовала 4. априла 2017. године у граду Хан Шејхуну, подсетио је он.
Кирилов је скренуо пажњу на фотографију на којој су људи који узимају узорке земље без личне заштитне опреме.
„Али изгледа да то никоме не смета! Посебно онима који су донели одлуку да изведу ракетни напад на територију једне суверене земље – Сирије“, нагласио је Кирилов.
Према његовим речима, Американци су, користећи ову провокацију као изговор, не чекајући почетак истраге и, штавише, одлуку Савета безбедности УН, извршили ракетни напад на авио-базу Шајрат, грубо кршећи норме међународног права.
„Врло је вероватно да ће сличан сценарио бити примењен и у овом случају“, оценио је генерал.

Кијев хоће да представи Русију као нуклеарног терористу

Кирилов је оценио да Украјина планира да уз помоћ „прљаве бомбе“ представи Русију као нуклеарног терористу и застраши локално становништво.
„Као резултат провокације прљавом бомбом, Украјина очекује да ће застрашити мештане, повећати прилив избеглица широм Европе и представити Руску Федерацију као нуклеарног терористу“, рекао је Кирилов.
Кирилов је објаснио да Кијев планира да прикрије детонацију „прљаве бомбе” као непредвиђену експлозију руског нуклеарног оружја мале снаге, у ком се као пуњење користи високообогаћени уранијум.
„Присуство радиоактивних изотопа у ваздуху биће накнадно утврђено сензорима међународног контролног система, успостављеног у Европи, а Русија ће потом бити оптужена за коришћење тактичког нуклеарног оружја”, истакао је Кирилов.
Генерал је подсетио да је „прљава бомба“ ─ контејнер са радиоактивним изотопима и експлозивним пуњењем. Приликом детонације, контејнер се уништава, радиоактивна супстанца се распршује ударним таласом, стварајући радиоактивну контаминацију подручја на великим површинама, а може да доведе и до настанка радијацијске болести.
Раније је руски министар одбране Сергеј Шојгу изразио забринутост у разговору са својим колегама из САД, Француске и Турске због могуће употребе „прљаве бомбе“ од стране Кијева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала