- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Псеудорелигијски пир: Како "борци" за животну средину постају уништитељи баштине човечанства

Пратите нас
Еко активисти који су у последњих неколико дана покушали да оскрнаве ремек-дела Ван Гога и Монеа остаће упамћени као уништитељи. Њихове акције више приличе псеудорелигијским култовима него организацијама које се боре за одређена права, а често су параван за дискредитацију неистомишљеника.
Активисти две еколошке групе "прославили" су се ових дана скрнављењем врхунских уметничких дела, баштине човечанства. Примењени образац дивљања по музејима добио је на убрзању.

Кратка историја најновијег еко лудила

Активисти за заштиту животне средине групе „Just Stop Oil“ у понедељак су у музеју воштаних фигура Мадам Тисо у Лондону умазали тортом фигуру британског краља Чарлса Трећег.
Два члана те групе купила су улазнице за музеј, ушли у здање и чоколадном тортом умазали лице фигуре британског краља, иначе борца за очување животне средине.
Двојица демонстраната из групе „Последња генерација“ у недељу су у музеју Барберини у Постдаму у Немачкој пире кромпиром оскрнавили слику Клода Монеа „Пластови сена“, вредну 111 милиона долара. Двојица активиста су се залепила за зид, а у акцији су учествовале укупно четири особе.
Та група је позвала политичаре да предузму ефикасне мере за ограничавање климатских промена.
Пре десетак дана активисти еко-групе „Just Stop Oil“ полили су супом од парадајза Ван Гогово ремек-дело „Сунцокрете”, у Националној галерији у Лондону. Демонстранти су на дело чија је вредност процењена на 87,5 милиона евра, бацили садржај две конзерве „Хајнцове“ парадајз супе.
„Шта је вредније, уметност или живот? Да ли је важније од хране? Од правде? Да ли вам је више стало да заштитите слику или нашу планету и људе“, рекли су активисти.
Срећом, слика је била покривена заштитним стаклом и осталаје читава, а само је рам претрпео мања оштећења.

Памтиће их по скрнављњу Ван Гога

Улични уметник Андреј Јосифовски познатији као Пијаниста, прошле године награђен на 43. Салон архитектуре за дело „Save our home“, рад који представља портрет Јована Мемедовића сачињен од пластичних флаша сакупљених из река, каже за Спутњик да скрнављење уметничких дела дефинитивно није начин за скретање пажње на еколошке проблеме.
„Ја не бих могао да подигнем руку на једног Ван Гога, али данас у брзини живота и мору информација којима смо преплављени, свако тражи неки начин да дође до изражаја. Сад, очигледно је да ти еко активисти хоће да до својих пет минута славе дођу преко можда и најбољих уметника који су икад стварали, тако да то не могу никако да оправдам, шта год да је разлог, зато што мислим да то може да се уради на други, много бољи начин. Ако ништа друго, остаће запамћени као неко ко је покушао да уништи та уметничка дела.“

Лакше је уништити него створити уметничко дело

На питање да ли ће сличним акцијама постићи контраефекат, у смислу да ће људе који возе еколошке аутомобиле пре натерати да се врате „дизелашима“ него што ће им пробудити еколошку свест, Јосифовски подсећа да прављење електричних батерија прави много већу катастрофу по животну средину него класични „бензинци“ и „дизелаши“.

„Код мене, конкретно изазивају контарефекат јер то је привлачење пажње пошто-пото. Ако ништа друго, дао сам пример како то може да се уради да има ефекат а да се истовремено нешто уради корисно. Јер, зашто трошити ту енергију на деструктивно кад може да се уради нешто што је добро, а да у исто време пренесе поруку коју они желе да пренесу, рецимо еколошку“.

Међутим, много је лакше урадити тако нешто, него се ангажовати и урадити праве уметничке пројекте зато што то изискује пре свега идеју, знање, а и могућност да се све то изведе и направи, додаје Пијаниста.
„Лакше је отићи у музеј и уништити неко уметничко дело и изразити поруку на мајици.“

Псеудорелигиијски култ и параван за дискредитовање

Према његовим речима, данас је много група које су ,попут поменутих, више постале псеудорелигијски култ него организације које се боре за одређена права, а такве групе често представљају и разне параване.
Тако да такве групе служе као паравани за дискредитовање одређених људи због нечега што јесу или нису, или за бежање од правих проблема и креирање којекаквих и афера и свега што одвлачи пажњу.
„Знамо већ како то функционише у политици било које земље – закуваш нешто на једној страни да се не размишља о ономе што је горући проблем. Дефинитивно, постоје они који се стварно боре али постоје и они који би да привуку пажњу и постану познати, или већ, шта им је био циљ“, закључио је Пијаниста.
Андреј Јосифовски Пијаниста испред галерије Озон - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Награђени уметник Андреј Јосифовски о борби за чисту Србију: Није патриотски бацити фрижидер у реку
Слика Кода Монеа - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
КУЛТУРА
Климатски активисти гађали пиреом Монеову слику /видео/
Ботичели, Примавера - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
СВЕТ
Климатски активисти спречени у покушају да залепе руке за Ботичелијеву Примаверу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала