Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У страху чекају сукоб: Поразни резултати истраживања осликавају како се осећају Срби на Северу КиМ

© AP Photo / Bojan SlavkovicПолиција тзв. Косова
Полиција тзв. Косова - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Пратите нас
НВО „Хумани центар Митровица“ из Косовске Митровице представио је резултате истраживања чији је циљ да се јавности презентују који су страхови српске заједнице на Косову и Метохији и како ће Срби реаговати у случају заплене возила након истека рока који је поставила косовска влада за пререгистрацију српских на РКС таблице.
Да грађане у случају етничких сукоба на Косову не би заштитили Унмик, Косовска полиција нити Еулекс, рекло је између 78 и 80 посто испитаника. Такође, 54 посто испитаника мисли да их Кфор не би заштитио, а насупрот томе, свега 4,34 посто верује да би их Кфор заштитио.
Истовремено, четири посто њих верује да би их Еулекс заштито док свега 2,01 њих мисли да би Унмик стао у њихову заштиту. Само 0,68 посто испитаника мисли да би их Косовска полиција заштитила у случају међуетничких оружаних инцидената.

Срби се осећају незаштићено

Резултате истраживања у ком је учествовало 150 испитаника са севера Косова и Метохије представио је истраживач у области безбедности Верољуб Петронић
„Од четири понуђена одговора, Косовску полицију, Кфор, Унмик или Еулекс, испитаници не виде као фактор који би могао да их заштити. Нико није добио преко 50 посто што показује неповерење према институцијама које су задужене за безбедност“, рекао је Петронић.

Страх од сукоба

Чак 68 посто испитаника је одговорило да је могуће да дође до сукоба након 31. октобра, а њих 32 посто не мисли да ће доћи до сукоба.
© Sputnik . Теодор АнастасијевићПредстављање истраживања у Хуманом центру у Косовској Митровици
Представљање истраживања у Хуманом центру у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Представљање истраживања у Хуманом центру у Косовској Митровици
Највећа претња по безбедност према мишљењу испитаника долази од стране: Косовских безбедносних снага (72 посто), организованих криминалних група (48), политичких представника косовских Албанаца (46), екстремистичких група (45), косовске полиције и међународних представника (по 25), политичких представника Срба (18).

Спремни и на протесте

Петронић истиче спремност Срба на северу на протесте уколико дође до заплене возила чији су Срби власници.
„У документу Владе Косова стоји да ће бити конфискована возила која не буду пререгистрована на РКС таблице, што је супротно са било каквим имовинским правом јер нико вам не може одузети возило, треба одузети 500, 1.000, 10. 000 возила, то је немогуће, чак две тречине испитаника је спремно да учествује у протестима или неком виду грађанске непослушности“, каже Петронић.

Плаше се заплене аутомобила

Страх од заплене возила исказало је 77 посто испитаника који мисле да ће им Косовска полиција одузети возило уколико га не пререгиструју до 31. октобра, 23 одсто испитаника је делимично сигурно да ће им возило бити одузето.
Када је у питању присуство припадника РОСУ јединица на северу Косова чак 77 посто грађана каже да их плаши њихово присуство и повећан број новоизграђених база, а 23 посто је изјавило да се не плаши.
© Sputnik . Теодор АнастасијевићИзвод из истраживања показује проценат оних који сматрају да могу бити угрожени ако изнесу критички став на КиМ
Извод из истраживања показује проценат оних који сматрају да могу бити угрожени ако изнесу критички став на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Извод из истраживања показује проценат оних који сматрају да могу бити угрожени ако изнесу критички став на КиМ
Петронић је позвао све актере у преговорима, а посебно међународну заједницу да умире страхове Срба.
„Истраживање је показало да су страхови веома велики и да су људи уплашени без обзира на то очекује се да сви актери у дијалогу, а пре свега међународна заједница, морају дати свој допринос да се смање страхови код становништва јер уколико се не реши на разуман начин цела ситуација, можемо имати катастрофалне последице“, напомиње Петровић.

Оружје на готовс

Професор Александар Ћорац који је учествовао у презентовању резултата „Хуманог центра Митровица“, пренео је своја искуства која је имао током сусрета са припадницима Росу јединице.
„Њихов распоред на магистралном путу је такав да свако ко им долази у сусрет прво што може да види су лица људи са аутоматским оружјем које је уперено у његовом правцу. Ко ми каже да је то нешто, у оном што зовемо демократичним друштвом, нормално, онда он није нормалан. Такав приступ је апсолутно прича психолошког притиска на становништво. Ово није лице које је наоружано. У тренуцима када је Кфор контролисао стабилност сетите се да су војници Кфора оружје држали на рамену, поред себе, преко леђа, али никада са пушкама упереним у људе нису вршили контроле. Овакво понашање косовских специјалаца и Куртијеве владе је да се подстакне овдашње становништво да одавде ишчезне“, рекао је Ћорац.
Плакати против пререгистрације возила „Нема предаје, КМ остаје“ - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
СРБИЈА
Од 1. септембра пет пререгистрација возила на РКС таблице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала