- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војна операција у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Експлозије у Дњепропетровској области

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 244. Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер, који борави у посети Украјини, провео је сат времена у склоништу у Черниговској области након што је објављена ваздушна узбуна. Запорошка област је повезана са руским гасно-транспортним системом, Бердјанск је постао први град у који је стигао гас.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:52 25.10.2022
Власти САД немају информације које би указивале на то да је Русија одлучила да употреби нуклеарно, хемијско или биолошко оружје (оружје за масовно уништење) у Украјини, саопштио је на брифингу портпарол Пентагона Патрик Рајдер.
„До сада нисмо видели ништа што би указивало на то да је Русија одлучила да употреби нуклеарно оружје или прљаву бомбу“, рекао је он.
20:17 25.10.2022
18:22 25.10.2022
Москва је, као одговор на непријатељске акције ЕУ и Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ), проширила списак представника земаља чланица ЕУ којима је забрањен улазак у Русију, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова, поводом одговора на антируске одлуке Европске уније, као и ПССЕ.
Министарство спољних послова Русије објаснило је да је „реч, између осталих, о представницима европских комерцијалних структура за производњу наоружања и војне опреме који учествују у снабдевању кијевског режима својим производима. Ограничења се односе и на поједине посланике ПССЕ“.
18:12 25.10.2022
Наставак испорука оружја Кијеву приближава ситуацију опасној линији директног сукоба између Русије и НАТО-а, изјавио је заменик директора Одељења за неширење и контролу наоружања Министарства спољних послова Русије Константин Воронцов на седници Првог комитета Генералне скупштине УН.
„Сједињене Државе повећавају испоруке оружја Украјини, пружају им обавештајне податке, што не само да одлаже непријатељства и доводи до нових жртава, већ и приближава ситуацију опасној линији директног војног сукоба Русије и НАТО-а", рекао је он.
"На предлог Вашингтона, војно-политичко руководство Украјине почело је да говори не само о потреби пораза наше земље на бојном пољу, већ и о њеном накнадном распарчавању и уништењу. У садашњим условима нисмо могли да занемаримо вољу становницима Донбаса и ослобођених територија Украјине којима у случају повратка кијевских милитаната прети одмазда“, додао је Воронцов.
17:03 25.10.2022
Руски председник Владимир Путин изјавио је да треба направити јасан план како да се задовоље потребе снага које учествују у специјалној операцији.
„Морамо да се фокусирамо на реалну ситуацију, реалне потребе у различитим областима, мора да постоји јасан план“, рекао је шеф државе на састанку са Владиним координационим саветом за осигурање потреба трупа.
16:54 25.10.2022
Јединице Оружаних снага Русије задале су снажан ударац групи страних плаћеника из Кијева, који су 24. октобра покушали да изведу напад у подручју Кременој, Луганска Народна Република, изјавио је Првом каналу помоћник министра унутрашњих послова ЛНР Виталиј Кисељов.
Он је напоменуо да су у протекле две недеље групе плаћеника од 15 до 50 људи, без подршке оклопних возила, покушавале да „опипају” и пробију линију одбране савезничких снага.
16:43 25.10.2022
Украјина је кроз механизам кредитних гаранција британске владе добила од Светске банке траншу од 500 милиона долара за финансирање буџетских расхода, саопштио је шеф Комитета за финансије Врховне раде Данил Гетманцев.
„Украјина је добила још 500 милиона долара од Светске банке“, написао је он на свом Телеграм каналу.
Средства добијена од кредита Светске банке биће искоришћена за исплату пензија и других социјалних обавеза, подршку функционисању образовног и здравственог сектора, прецизирао је шеф комитета.
Укупно, од фебруара ове године, Светска банка је већ мобилисала 13 милијарди долара у интересу Украјине, од чега су САД издвојиле 11,4 милијарде долара, додао је Хетманцев.
16:41 25.10.2022
16:14 25.10.2022
Шест особа, међу којима и 12-годишњи тинејџер, повређени су у експлозији аутомобила у близини зграде телевизије у Мелитопољу, рекао је Андреј Жидков, начелник Управе полиције Мелитопоља.
Непознате особе су рано јутрос дигле у ваздух аутомобил у близини медијског холдинга "ЗаМедиа" у Мелитопољу. Упркос инциденту, телевизија и радио настављају са радом.
16:08 25.10.2022
14:41 25.10.2022
Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер, који се налази у посети Украјини, провео је сат времена у склоништу за бомбе у Черниговској области, након што је објављена ваздушна узбуна, преносе локални медији.
14:14 25.10.2022
Швајцарски председник Игнацио Касис још једном је потврдио да његова земља неће испоручивати оружје Украјини због своје неутралности, чак иако Швајцарска подржава Кијев.
14:13 25.10.2022
Заменица премијера Украјине Ирина Верешчук позвала је украјинске избеглице да се ове зиме не враћају у земљу.
„Користећи прилику, замолићу вас да се не враћате. Морамо да преживимо зиму. Нажалост, мреже неће издржати... Ако је могуће, за сада останите и презимите у иностранству... Ситуација ће се само погоршавати, а ову зиму морамо да преживимо. Кад преживимо зиму онда ћемо размишљати о свему осталом“, изјавила је Верешчукова.
13:22 25.10.2022
Петиција о преласку Украјине са ћирилице на латиницу
Петиција за прелазак Украјине са ћирилице на латиницу објављена је на сајту кабинета украјинског председника Владимира Зеленског.
„Молимо да се размотри могућност преласка нашег украјинског писма на латиницу (у оквиру савременог енглеског алфабета). Разлога за такав прелазак је довољно и они су очигледни. Поред тога, не могу се сетити релевантнијег тренутка у историји наше земље за такав прелазак, него што је то сада“, наводи се у тексту петиције на сајту кабинета Зеленског.
Петиција је регистрована 24. октобра и скупила је преко 20 од неопходних 25 хиљада гласова, који су потребни како би је Зеленски размотрио.
13:21 25.10.2022
Украјина се договорила са Немачком о издвајању 20 милиона евра за куповину резервне опреме која ће подржати критичну инфраструктуру земље, изјавио је украјински министар за развој заједница и територија Алексеј Чернишов.
„Током састанка са министарком Савезног министарства за животну средину, заштиту природе, нуклеарну безбедност и заштиту потрошача Штефи Лемке, постигли смо прелиминарне договоре о додели 20 милиона евра Украјини за куповину резервне опреме“, саопштио је Чернишов на друштвеним мрежама.
Према његовим речима, у најскорије време обе стране ће „финализовати споразум“. Он је прецизирао да ће од издвојених средстава бити набављена сва неопходна опрема, а посебно мобилни агрегати, аутоматске црпне станице за водоснабдевање и мобилне термоелектране.
13:17 25.10.2022
13:16 25.10.2022
Председник Украјине Владимир Зеленски обећао је Европској унији да ће јој Украјина помоћи да замени руске енергетске ресурсе.
„Уз нашу помоћ ЕУ ће моћи да замени руске енергетске ресурсе, а наш извоз електричне енергије, потенцијално – десетине гигавата – биће један од основних стубова европске климатске политике“, рекао је Зеленски у обраћању на конференцији о обнови Украјине у Берлину.
Раније је Министарство енергетике Украјине саопштило да ће та земља престати да извози струју од 11. октобра.
13:07 25.10.2022
Тенк Т-72 у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Специјална операција у Украјини
Руске снаге обориле украјински „миг“ у Николајевској области
13:07 25.10.2022
Запорошка област прикључена је руски систем за транспорт гаса, а први град у који је почео да стиже гас је Бердјанск, саопштиле су власти региона.
12:39 25.10.2022
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
РУСИЈА
Кремљ: Русија спремна да разговара и са папом и са САД о ситуацији у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала