- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Амбасадор Русије у Лондону о „прљавој бомби“: Кијев хоће да привуче пажњу

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаГрб на згради амбасаде Русије у Лондону
Грб на згради амбасаде Русије у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Пратите нас
Амбасадор Русије у Великој Британији Андреј Келин, говорећи о разлозима због којих би Украјина направила провокацију „прљавом бомбом“, изјавио да је Кијеву потребно нечим да привуче пажњу.

„Осећамо да је тренутно властима у Кијеву потребно да привуче пажњу било чиме, јер офанзивна операција на различитим фронтовима, контраофанзива, како је зову, је стала. Они губе све ресурсе, ако обавештајци показују да се нешто спрема, онда су у праву“, изјавио је амбасадор у интервјуу телевизији Си-Ен-Ен као одговор на питање новинара зашто би било која земља желела да користи такво оружје.

Осим тога, Келин је одговорио, да ће Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА) ускоро посетити Кијев и Жуте Воде и да ће дати коментаре после посете.

„Треба проверити. Ми ћемо бити срећни, ако се то не налази тамо, додао је руски амбасадор.

Келин је навео, да је министар одбране Русије Сергеј Шојгу пренео информације о могућим провокацијама својим страним колегама, на шта су неки министри одреаговали позитивно. Други, као што је министар одбране Велике Британије, су рекли да је то лаж.

„Прљава бомба“

Како су саопштили извори из разних земаља, између осталог и из Украјине, кијевски режим припрема провокацију на територији своје земље уз употребу „прљаве бомбе“ или муниције са малом нуклеарном снагом.
Циљ провокације је да се, према наводима извора, Русија оптужи да је употребила оружје за масовно уништење и да се на основу тога покрене снажна антируска кампања.
Разни извори су навели да је под руководством западних ментора Кијев већ приступио реализацији тог плана. Руководству Источног планинско-руднопрерађивачког комбината у граду Жуте Воде у Дњепропетровској области, као и Кијевског института за нуклеарна истраживања, постављен је задатак да израде „прљаву бомбу“, а посао је већ у завршној фази, наводе извори.
Организатори провокације рачунају на то да би већина земаља крајње жестоко реаговала на „нуклеарни инцидент“ у Украјини, а да би Москва изгубила подршку многих својих кључних партнера.
„Прљава бомба“ ─ контејнер са радиоактивним изотопима и експлозивним пуњењем. Приликом детонације, контејнер се уништава, радиоактивна супстанца се распршује ударним таласом, стварајући радиоактивну контаминацију подручја на великим површинама, а може да доведе и до настанка радијацијске болести.
О „прљавој бомби“, коју је Украјина спремна да лансира, у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
РУСИЈА
Шојгу поручио страним колегама: Русија не намерава да употреби нуклеарно оружје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала