- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши молдавски председник: НАТО снаге би у било ком моменту могле да уђу у земљу

CC0 / U.S. Army Europe / НАТО војници
НАТО војници  - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Пратите нас
Молдавске власти могу да искористе помоћ Уставног суда како би у било ком тренутку увеле у земљу НАТО снаге, без обзира на неутралност државе, изјавио је за Спутњик бивши председник ове републике Игор Додон.

„Уставни суд Молдавије је 2016-2017. године усвојио одлуку у складу са којом неутрални статус уопште нема никакав значај. Одлука подразумева да ако Влада сматра неопходном интервенцију неких снага у решавању својих безбедносних проблема, може то да уради, упркос неутралном статусу. Ова одлука суда постоји, на снази је, нико је није укинуо“, објаснио је Додон.

Према његовим речима, уколико власти буду хтеле да искористе овај сценарио, лакше им је да се обрате Уставном суду, него да покрену процедуру за ревизију Устава, која би трајала минимум пола године. Поред тога, сматра Додон, владајућој партији недостају гласови у парламенту како би се променио главни закон републике.
„Они једноставно схватају да ће народ бити категорички против. У овом случају социјално-економско незадовољство у земљи биће допуњено овом инвазијом војске стране државе и тада ће властима бити одбројани сати“, закључио је бивши председник.

Перспектива Молдавије у ЕУ

Додон је прокоментарисао и евентуално придруживање Молдавије Европској унији.
„Молдавија неће бити чланица ЕУ 'ни данас, ни сутра, ни у догледно време', сматра Додон.
Он је оценио да та земља није блиска европским вредностима које штите ЛГБТ заједницу и дозвољавају пребијање представника опозиције на скуповима.
Према молдавском Уставу, република има неутралан статус, иако од 1994. године сарађује с НАТО у оквиру индивидуалног плана партнерства. У престоници Молдавије активан је информациони центар Алијансе. У децембру 2017. године, у Кишињеву је отворена канцеларија за везе са западним војним блоком. Анкете јавног мњења показују да је преко 60 одсто становништва републике против ступања у НАТО.
Молдавске заставе на протесту опозиције у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2022
СВЕТ
Ако НАТО уђе у Молдавију, то ће довести до грађанског рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала