Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Два братска народа: У Амбасади Србије у Москви обележена 78. годишњица ослобођења Београда /фото/

© Sputnik / Николина ТеслаОбележавање 78. годишњице ослобођења Београда у амбасади Србије у Москви
Обележавање 78. годишњице ослобођења Београда у амбасади Србије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Пратите нас
Уз интонирање националних химни Србије и Русије и богат културно-уметнички програм у Амбасади Србије у Москви обележена је 78. годишњица ослобођења Београда, којој су присуствовали и руски ветерани Великог отаџбинског рата.
Према речима председника Московске градске јавне организације пензионера, ветерана рата и оружаних снага Георгија Пашкова, обележавање овог догађаја је изузетно важно за српски и руски народ који се свим силама борио да ослободи Београд од фашистичких окупатора.
„Црвена армија и Народноослободилачка војска Југославије су заједничким снагама 20. октобра 1944. победиле немачку армијску групацију и ослободиле источне и североисточне крајеве Југославије, укључујући престоницу Београд. Због тога, овај датум је веома важан за наше братске земље”, објашњава Пашков, додајући да руски ветерани веома поштују подвиг српских ветерана и поносни су на њихову херојску борбу против заједничког непријатеља.

Два братска народа

Како каже за Спутњик пуковник у пензији Генадиј Барабаншиков, Црвена Армија је значајно помогла Народноослободилачкој војци Југославије у ослобађању Београда.
„Срби су православан и словенски народ, као и Руси. Црвена Армија је помогла Србима јер су они наша браћа. Неки од мојих родјака учествовали су у ослобођењу Србије. После ослобођења, њих је дочекао сав српски народ. Тај народ је са осмехом и одушевљењем говорио да су Руси дали значајни допринос ослобођењу њихове земље”, наводи наш саговорник.
Почасни ветеран Москве Јуриј Горјачов, говорећи о учешћу Црвене армије у ослобађању српске престонице, подсећа да је током целог рата српски народ пружао отпор немачком окупатору.
„Земљу су заузели Немци, а цео свет је био у рату. Ипак, Немци нису успели да сломе српски народ током целог рата. Када су сви бежали, Срби нису одустајали. Они су се херојски борили против Немаца. Црвена армија је 1944. дошла да помогне и имала важно учешће у ослобађању српске престонице”, констатује Горјачов.

Русија је увек била на страни Србије

Према речима Валерија Јегошкина, некадашњег амбасадора Русије у Југославији и председника покрета “Дипломате будућности”, Русија је током историје небројено пута стала на страну Србије.
Русија је била на страни Србије у време турске окупације. Руска држава је затим помогла у обнови Србије када је ова земља била исцрпљена од рата. Ипак, не треба заборавити да је и Србија, односно Југославија помогла руском народу који је био приморан да после грађанског рата напусти своју домовину. Ова земља им је дала уточиште и шансу да започну нови живот”, подсећа саговорник Спутњика.
Јегошкин истиче такође да је Југославија, у ствари, била једина земља у Европи која је суштински подржавала Совјетски Савез у рату против нацистичке Немачке, повлачећи значајан број немачких трупа. Према његовим речима, чак и у то време, постојала је блиска сарадња и духовна блискост између Срба и Руса.
На свечаности поводом Обележавања ослобођења Београда, чији је домаћин био амбасадор Србије у Москви Момчило Бабић, наступили су бројни руски солисти, певачке и музичке групе. На сцени се смењивао велики број говорника који су причали о борби за ослобођење и победи над фашизмом уз поруку да млађе генерације српског и руског народа треба да се поносе својим дедовима и прадедовима који су се заједно борили да ослободе Београд од Немаца.
Гости су минутом ћутања одали почаст свим страдалима у Другом светском рату.
Отварање Информационо пословног центра Санкт Петербурга у Београду - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
СРБИЈА
У Београду отворeно представништво Санкт Петербурга /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала