- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Кијев већ направио модел ракете за провокацију са „прљавом бомбом“

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаНукеларна електрана Чернобиљ
Нукеларна електрана Чернобиљ - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Пратите нас
Кијевски режим већ је завршио техничке припреме за провокацију са „прљавом бомбом“, саопштио је Спутњику извор упознат са ситуацијом.
„Стручњаци украјинског предузећа 'Јужмаш' већ су направили модел ракете за комплекс 'Искандер'. Планирано је да се њена бојева глава напуни радиоактивним материјалом, а затим да је снаге украјинске ПВО 'оборе' изнад Чернобиљске нуклеарне електране како би саопштили да је руска страна лансирала нуклеарни пројектил“, рекао је наш саговорник.
Како је прецизирао, модел ракете система „Искандер“ направљен је на бази пројектила ракетног система „Точка У“.
„Након што 'оборе' модел ракете, власти из Кијева намеравају да покажу западним и украјинским медијима делове макете и делове електронике који наводно припадају ракети 'Искандер' како би убедили западну јавност да је крива Русија“, саопштио је наш саговорник.

„Прљава бомба“

Како су саопштили извори из разних земаља, између осталог и из Украјине, кијевски режим припрема провокацију на територији своје земље уз употребу „прљаве бомбе“ или муниције са малом нуклеарном снагом.
Циљ провокације је да се, према наводима извора, Русија оптужи да је употребила оружје за масовно уништење и да се на основу тога покрене снажна антируска кампања.
Разни извори су навели да је под руководством западних ментора Кијев већ приступио реализацији тог плана. Руководству Источног планинско-руднопрерађивачког комбината у граду Жуте Воде у Дњепропетровској области, као и Кијевског института за нуклеарна истраживања, постављен је задатак да израде „прљаву бомбу“, а посао је већ у завршној фази, наводе извори.
Организатори провокације рачунају на то да би већина земаља крајње жестоко реаговала на „нуклеарни инцидент“ у Украјини, а да би Москва изгубила подршку многих својих кључних партнера.
„Прљава бомба“ ─ контејнер са радиоактивним изотопима и експлозивним пуњењем. Приликом детонације, контејнер се уништава, радиоактивна супстанца се распршује ударним таласом, стварајући радиоактивну контаминацију подручја на великим површинама, а може да доведе и до настанка радијацијске болести.
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
РУСИЈА
Русија: Постоји велика опасност да Украјина употреби „прљаву бомбу“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала