Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Никад се не предајемо“: Из ЕУ поручили да траже решење за пререгистрацију на Косову и Метохији

© ARIS OIKONOMOUСедиште Европске уније у Бриселу
Седиште Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Пратите нас
Портпарол Евроспке уније Петер Стано изјавио је данас, уочи истека рока за пререгистрацију возила на Косову и Метохији, да ЕУ, заједно са партнерима, интензивно ради на томе да се нађе решење за то питање како би се спречила „непотребна и контрапродуктивна ескалација и распламсавање насиља“.
„Никад се не предајемо“, рекао је Стано на конференцији за новинаре у Бриселу, одговарајући на питање да ли ЕУ и даље инсистира да Приштина продужи рок за пререгистрацију возила за 10 месеци или је од тога одустала.
Он је нагласио да ЕУ покушава да, заједно са партнерима, нађе решење за, како је навео, питање које до сада није решено на одговарајући начин.
„Имамо неколико дана до 1. новембра“, констатовао је Стано.
На питање да ли Приштина има легитимитет да уведе регистарске таблице РКС и шта ће се десити ако настави са таквим акцијама, Стано је рекао да је најважније да се спрече било какви кораци који воде ка ескалацији тензија.
„ЕУ, заједно са партнерима који су заинтересовани за безбедност и стабилност Западног Балкана, ради са косовском и српском владом како би спречили распламсавање насиља и нове ескалације. То је у супротности са интересом народа и против интереса обе стране, и Косова и Србије. Њихов приоритет је да напредују на путу ка ЕУ“, поручио је Стано.
Он је нагласио да је Београду и Приштини најмање потребно да дође до повећања напетости.
Поручио је да је потребно да се оствари већи напредак како би се напредовало у процесу дијалога две стране и како би дошло до успешног завршетка дијалога, што, како је навео, подразумева постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа.
Стано је рекао да се креирањем тензија и нерешавањем проблема, избегавањем разговора и договора и без „неопходне воље за компромисом“, то неће постићи, већ ће се нашкодити „сопственом народу“.
„Наша порука је иста - морамо да се понашамо конструктивно и у духу компромиса како бисмо пронашли решење за сва отворена питања и спречили једностране мере и кораке који воде ка ескалацији јер је оно што је потребно потпуно другачије, а то су деескалација и напредак“, закључио је Стано, пренео је Танјуг.
Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
СРБИЈА
Брисел поручио Београду и Приштини: Уздржите се од корака који воде ка ескалацији
Габријел Ескобар  - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
СРБИЈА
Ескобар поново позвао Приштину да одложи пререгистрацију: „Надам се позитивном одговору“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала