- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Очигледно је“: Кремљ о томе да је Кијев одустао од преговора са Русијом по налогу Вашингтона

© Sputnik / Алексей МайшевПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Пратите нас
Кијев је одустао од преговора са Русијом по налогу Вашингтона, то је потпуно очигледно, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
Песков се осврнуо на изјаву председника Гвинеје Бисао Умаруа Сисоку Ембала да је наводно руски председник Владимир Путин тражио од њега да пренесе поруку украјинском председнику Владимиру Зеленском да је руски лидер спреман да преговара.
Портпарол је нагласио да не постоји никаква посебна порука коју је Путин упутио Зеленском.
Песков је објаснио да Русија не мења свој став, да је спремна и жели да осигура своје интересе за преговарачким столом, али да Украјина не жели да преговара.

„Заправо, наш колега из афричке државе је изразио жељу и рекао да ће имати контакте и да ће тај Путинов став пренети украјинској страни“, истакао је Песков.

Портпарол је подсетио да је неспремност украјинске стране да преговара са Русијом дефинисана и законом, који забрањује Украјини и њеним властима да преговарају са Русијом и руским председником Путином.

„Истовремено, председник је истакао да се, по свој прилици, одсуство жеље за преговорима и одустајање од већ договорених гледишта догодило очигледно по налогу. По налогу Вашингтона, то је апсолутно очигледно“, појаснио је Песков новинарима.

Песков је још додао да је Путин афричког колегу информисао о току преговора са Кијевом о марту, раду преговарачких тимова Русије и Украјине, као и да је био спреман текст и постигнута веома тешка равнотежа, али да се украјинска страна затим повукла.
Председник Гвинеје Бисао је боравио у званичној посети Русији, а за време разговора са Путином изразио је наду у поновно успостављање дијалога Русије и Украјине.
Председник Украјине Владимир Зеленски раније је потписао указ о ступању на снагу одлуке Савета за националну безбедност и одбрану Украјине о немогућности вођења преговора са председником Русије. Претходно је Путин објавио да је Русија спремна за преговоре о Украјини и позвао Кијев да одмах прекине сва борбена дејства.

О истрази поводом експлозија на „Северном току 1“ и „Северном току 2“

Песков је прокоментарисао и раније саопштење шведских медија да је наводно брод под руском заставом упловио у економску зону Шведске, недалеко од места где су оштећени краци гасовода „Северни ток“.

„Знате, немам информације о томе. Не знам о каквом је броду реч и какве се активности тамо одвијају. Не могу да вам одговорим“, рекао је Песков, одговарајући на питање да ли појављивање таквог брода значи да је Русија отпочела сопствену истрагу поводом експлозија на „Северним токовима“.

Песков је раније изјавио да се истрага диверзија на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ усклађује тако да се оптужи Русија.
Напади на гасоводе „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ изведени су 26. септембра.
Граница између Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
РУСИЈА
Одлука је већ донета - неће бити преговора између Русије и Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала