- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

„Политико“: Америка убрзава распоређивање модернизованих нуклеарних бомби у Европи

© Wikipedia / Јавно власништвоНевидљиви стратешки бомбардер Б-2 спирит америчког ваздухопловства
Невидљиви стратешки бомбардер Б-2 спирит америчког ваздухопловства - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Пратите нас
САД су убрзале испоруку унапређених нуклеарних бомби Б61-12 у НАТО базе у Европи, тврде амерички медији. Ради се о невођеним нуклеарним бомбама које се избацују из авиона које је требало да стигну следећег пролећа, али ће бити испоручене у децембру.
Амерички званичници пренели су ту информацију НАТО савезницима током састанка иза затворених врата у Бриселу овог месеца, наводи „Политико“. Портпарол Пентагона генерал Патрик Рајдер одбио је да изнесе детаље о америчком нуклеарном арсеналу, али је рекао да је замена старијих бомби Б-61 унапређеним Б-61-12 „део дугорочног плана и напора за модернизацију“.
„То ни на који начин није у вези са догађајима у Украјини и није убрзано због тога“, саопштио је он.
Нуклеарна бомба Б61 развијена је шездесетих година 20. века, док је унапређена верзија добила системе који омогућавају већу прецизност, а могу да их носе авиони као што су бомбардери Б-2, Б-21, али и авиони Ф-15, Ф-16, Ф-35, „торнадо“...
Датум доласка нове бомбе у депое широм Европе изненађење је за многе аналитичаре, а објављен је у тренутку када су и НАТО и Русија изводиле вежбе нуклеарних стратешких снага, наводи амерички медиј.
„То је више порука европским савезницима него Русији. Нуклеарне бомбе су већ у Европи и у добром су стању, а ове које ће их заменити само су новије и не чине већу разлику“, наводи Том Колина, директор у Плафшерс фонду, групи за разоружавање. Он упозорава да би било какав нуклеарни потез могао да има за последицу ескалацију ситуације и несагледиве последице.
Извори „Политика“, упркос званичној изјави Пентагона, наводи да је пребацивање нових нуклеарних бомби у Европу убрзано и да то стоји у дипломатским телеграмима.
Са друге стране, има и стручњака, као што је Ханс Кристенсен, директор Нуклеарног информационог пројекта при Федерацији америчких научника, који каже да је убрзање пројекта изненађујуће, али да можда значи како је Пентагон завршио модернизацију пре него што је планирано. Он додаје да ће пре самог доласка бомби у Европу, бити потребно да се обави сертификација авиона Ф-35 за њих, као и обука пилота, што је Пентагон планирао за јануар 2023.
Војска САД  - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
РУСИЈА
Орлови вриште: Америчка војска надомак Србије - мета је Русија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала